ULIKS: Družite se i radujte se s umjetnošću!

Anđelo Cvjetković, tajnik ULIKS-a i slikarica Slavica Kljajić
Anđelo Cvjetković, tajnik ULIKS-a i slikarica Slavica Kljajić

Ove se godine obilježava 35. obljetnica rada pulskog Udruženja likovnih i književnih stvaratelja (ULIKS), koji već godinama djeluje u galeriji Stari grad u Kandlerovoj 14.

U tih 35 godina kroz redove ULIKS-a prošlo je nekoliko stotina umjetnika - i profesionalaca i amatera, većinom slikara, kipara, ponešto fotografa i dizajnera, slikali su liječnici, profesori, inženjeri, umirovljenici, kućanice, trgovci, ekonomisti, studenti - a svi ujedinjeni ljubavlju prema likovnom izražavanju.

Nikada nije (pre)kasno za umjetnost

Neki su počeli crtati relativno kasno, tek nakon umirovljenja jer su to oduvijek voljeli, a ranije nisu imali vremena, drugi tek kada su im djeca odrasla, svatko ima svoju životnu priču koja je posebna, jedinstvena, no želja za stvaranjem navela ih je da se tu uključe.

Bilo je i onih koji uslijed životnih okolnosti više nisu mogli biti toliko aktivni, onih koji se već godinama usavršavaju na tečajevima kod profesorice i likovne pedagoginje Milanke Korovljev pri ULIKS-u, kao i onih koji tu izlažu kada imaju vremena.

Sve je to krenulo 1981. godine, kada je nekoliko entuzijasta, ljubitelja likovne, književne i dramske umjetnosti imalo potrebu osnovati udrugu kojoj bi cilj bilo druženje, stvaranje i izmjena iskustava.

Sredinom svibnja održali su osnivačku skupštinu u Ulici Matka Laginje 7, u podrumskim prostorijama Istarskih knjižara, uz samu zgradu Istarskog narodnog kazališta. Od toga dana osnovani su pod nazivom Udruženje likovnih stvaralaca i književnika te ljubitelja slike i knjige. Udruženje je tada brojalo 19 članova, a sjedište je bilo u Laginjinoj ulici. U tim podrumskim prostorijama, iako su male, komorne, nastajale su velike aktivnosti – izložbe slika, književne večeri, kulturno-umjetnička druženja. Okupljaju se članovi, umjetnici i prijatelji. Aktivnosti se nižu sve do 1983. godine, kada se članstvo počinje osipati.

Osnivači, međutim, nisu odustali od svoje prvobitne namjere i želje za radom, okupljanjem i opstankom, iako su postali beskućnici što se radnog prostora tiče. U svibnju iste te 1983. godine ponovo se okupljaju, sada u prostorijama KUD-a "Matko Brajša Rašan" u tadašnjoj Prvomajskoj ulici. U tom trenutku imaju 38 aktivnih članova, među kojima su akademski slikari, kipari, studenti akademije, profesionalci i amateri. Nižu se samostalne i grupne izložbe, česti su gosti u tadašnjem Izložbenom salonu u Opatijskoj ulici kroz koji u to vrijeme prolaze poznati umjetnici, članovi izlažu svoje radove izvan Pule, sklapaju nova poznanstva, a ljeti su prisutni na gradskim trgovima i ulicama.

Udruženje se 1986. godine povezuje s Udruženjem samostalnih privrednika Pule koji podržavaju umjetnike i njihove ideje. Krajem studenog 1987. godine, u dogovoru s tadašnjom Mjesnom zajednicom Stari grad, Udruženje dobiva na korištenje prostoriju koju prilagođavaju uvjetima galerijskog prostora. Nakon dugog niza godina udruga je dobila svoje sjedište i svoju aktualnu adresu - galeriju Stari grad.

Kreativnost bez granica

- Sva polazišta, okupljanja, dogovori, izložbe, radionice događaju se upravo u našoj meki umjetnosti, kazao je tajnik ULIKS-a Anđelo Cvjetković.

Ime ULIKS dobiva 1994. godine, a cilj je da na jednom mjestu okuplja neafirmirane, afirmirane, samouke, talentirane i kreativne stvaratelje različitih životnih dobi pružajući stručniji i kvalitetniji napredak i afirmaciju glede stvaralačkog istupa u slikarstvu, kiparstvu, primijenjenoj umjetnosti, umjetničkoj fotografiji i književnosti.

ULIKS broji dvjestotinjak aktivnih članova koji svojim radom i kreativnošću, u svom prostoru, sudjeluju svake godine na dvije skupne izložbe, a samostalno godišnje izlaže dvadesetak autora.

- Darivanjem svojih radova sudjelujemo u humanitarnim akcijama; pomogli smo Ambasadu za djecu Hrvatske, obnovu ratom uništenog krovišta župne crkve u Đakovu, donirali za obnovu dotrajalih prostorija Medicinske škole u Puli, za Opću bolnicu Pula i za teško oboljelu djecu i umjetnike. Individualno, naši članovi vrlo često doniraju svoje radove u humanitarne svrhe. Naš moto je "Družite se i radujte se s umjetnošću!", kazao je Cvjetković.

Godišnje se izložbe održavaju uoči božićno-novogodišnjih blagdana i početkom lipnja - kada sudjeluje većina članova (teško je da sudjeluju svi, zbog ograničenog prostora), a potom od lipnja do kraja rujna svakih sedam do deset dana izmjenjuju se samostalne izložbe članova ULIKS-a - ponekad na jednoj izložbi izlaže samo jedan član, drugi put se skupi nekoliko umjetnika koji se predstavljaju različitim tehnikama.

Neki od umjetnika nastavili su djelovati i pri drugim udrugama ili kulturnim krugovima, ili pak samostalno, a bilo je i onih koji su prešli u profesionalne vode. Mnogi umjetnici dobivaju nagrade i priznanja za svoj rad. (Napisala i snimila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter