Ulike zriju gdje ljetna suša nije pokazala zube

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Berba u maslinicima stancije San Antonio u Vodnjanu počinje danas ili sutra, ovisno o kiši koja se sprema u trenutku dok pišemo članak. To znači i da uljara San Antonio, kako nam kaže vlasnik Marijan Marjanović, svoja vrata otvara svima već sutra.

- Počinjemo brati rane sorte, to je isključivo zelena berba. Od takvih maslina očekujem izvanredan ukus, pikantnost i gorčinu. Brat ćemo isključivo ručno, bez strojeva, jer plod mora biti bez oštećenja. Takvim uljem pokazujemo zapravo što smo i kako radili, kaže Marjanović. San Antonio proizvodi ekološko ekstra djevičansko maslinove ulje, cijenjeno i nagrađivano diljem svijeta, pa je i bitno da se iz prve berbe izvuče ono najbolje što maslina može dati.

Preostala berba u maslinicima San Antonija, koji se prostiru na 30-ak hektara, kreće oko 15. listopada. Ali Marjanović napominje da će već u četvrtak, kad otvori uljaru, ona biti otvorena za sve, ne samo za njihove ulike. Jer, kaže, njihov je pogon jedini u kojem se stroj ispire nakon svake prerade, tako da svatko dobivao svoje ulje.

Mada mnogi maslinari gledajući svoje nasade kukaju za izuzetnom lanjskom godinom, Marjanović ni ove godine ne krije zadovoljstvo.

- Meni osobno sezona je odlična. Mogu reći, nikad bolja! Plodova je puno, zdravi su, štetnika uopće nismo imali. I ulje će, s obzirom na to, biti fenomenalno. Hladna zima i toplo ljeto nisu dozvolili razvoj moljca i muhe, masline navodnjavamo tako da nam ni suša nije naškodila, a sve to skupa sad pokazuje rezultate. Kod ostalih maslinara vidim da imaju manje ploda u odnosu na lani, ali su zato veći, rekao je Marjanović.

Dok se Vodnjanci, dakle, tek pripremaju za berbu, torač u Balama radi već četiri, pet dana. Uljara Grubić vrata je otvorila 29. rujna, kad je krenula i prva berba.

- Zasad nisu to neke količine, po nekoliko mažina dolazi s raznih lokaliteta, od tamo gdje su uzorile, ali i to s nešto manje roda. Prerađujemo i svoje i tuđe masline. Kako ljudi beru, tako nam donesu, pa i nije gužva. Ovog tjedna radit ćemo samo popodne, a poslije će se to intenzivirati, kaže baljanski maslinar i uljar Emanuel Grubić čija ulja također dobro kotiraju na međunarodnoj sceni. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter