Ulika ugostila izložbu Ivana Tankovića

Ennio Malusa i Ivan Tanković na otvaranju izložbe
Ennio Malusa i Ivan Tanković na otvaranju izložbe

U galeriji Ulika u Balama otvorena je izložba rovinjskog slobodnog umjetnika Ivana Tankovića Kiće.

Njegovo je slikarstvo proizašlo iz dugogodišnjeg boravka u Parizu, kamo je pošao već u devetnaestoj godini. Uz pohađanja večernjih škola slikanja i dizajna, slikao je po poznatim pariškim lokacijama kao što su Montmatre, Sacre-Coeur i Place de Tetre. Uz tamošnje vedute slikao je portrete prolaznika, ali i poznatih osoba. Živeći od posla konobara, potom i svoje pizzerije u centru Pariza, svoje slike je poklanjao.

Kad se nakon dva desetljeća vratio u rodni Rovinj radio je kao soboslikar i dekorater i sve više slikao, u mirovini i kao pravi profesionalac. Omiljeni su mu motivi uličice i trgovi starogradske jezgre, istarski krajolici, masline i borovi sa Zlatnoga rta. Od grafike olovkom i ugljenom prelazi na pastele, akril i ulje na platnu.

Njegova se djela nalaze ne samo po rovinjskom stanovima, već i dalje u Hrvatskoj, pa i izvan granice zemlje, u Italiji, Francuskoj, Srbiji, Rusiji SAD-u i Australiji.

Njegovi profesori u strukovnoj školi za soboslikara i dekoratera bili su poznati rovinjski slikar Antonio Macchi i međunarodno slavni Bruno Mascarelli. Dva umjetnika su upoznala Tankovićev talent, koji je dobio nadimak po popularnom liku iz stripa kojeg je kao dječak uspješno precrtavao. Mascarelii ga je slao u tadašnju Umjetničku akademiju u Beogradu, ali mu to zbog životnih okolnosti nije bilo moguće.

U Uliki Tankovića je predstavio Ennio Malusa, zadužen za kulturu u baljanskoj općini. U emotivnom obraćanju Tanković se zahvalio svima koji su mu pomagali u afirmaciji njegova stvaranja. Posebni gosti izložbe bili su njegovi vršnjaci iz djetinjstva. Izložbe ostaje otvorena do 30. rujna. (Napisao i snimio A. POKRAJAC) 


Podijeli: Facebook Twiter