Ulika 2017: Šampionsko ulje Lupieri iz Vodnjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekstradjevičansko ulje od istarske bjelice Pina Lupierija iz Vodnjana šampion je 12. međunarodne manifestacije maslinara i uljara Ulika, koja je u subotu u hotelu Sensimar Medulin okupila velik broj maslinara iz Istre i Dalmacije, Slovenije i Italije, otkud je pristigao 101 uzorak na ocjenu. Zlatne medalje i pehari za drugo i treće mjesto pripali su ulju, također od bjelice, pulskog Agroprodukta i Vedranu Lupiću iz Bala za ulje od sorte rosignola. Lupić je osvojio još dvije zlatne medalje, za ulje od istarske bjelice te od miješanih sorti, dok je Agroproduktu drugo zlato pripalo za ulje od miješanih sorti maslina.

Zlatne medalje osvojilo je ukupno 29 uljara, a uz već nabrojane, među top 11 - jer su dva uzorka dobila istu ocjenu – još su Mario Vošten, Klaudio Dobran, Mikele Kalcina i Nino Činić, svi iz Istre, te Darko Jakomin iz Slovenije. Nadalje, podijeljeno je 14 srebrnih i 19 brončanih medalja. Nakon što je nagrade najboljima uručio načelnik općine Medulin Goran Buić, fešta je nastavljena uz svečanu večeru i nastup Magnolije, Vesne Nežić Ružić i Serđa Valića. Program je vodila Dorina Tikvicki.

- Lani nam je stiglo 85 uzoraka, a ove godine čak 101. Svake godine sve je više sudionika. Analiza uzoraka obavljena je u Zadru, u Udruzi senzornih analitičara maslinovih ulja Olea. Panel je vodila Anastazia Milardović, a sudjelovalo je 16 ocjenjivača i 85 posto uzoraka dobilo je oznaku ekstradjevičansko, kaže Mario Crnobori, predsjednik Poljoprivredne udruge Ulika iz Medulina, organizatora smotre, uz pokroviteljstvo Općine i Turističke zajednice Medulina.

Gospođa Milardović pojasnila je da je su ove godine ulja nešto manje voćna ali dosta harmonična u odnosu na gorčinu i pikantnost. U Zadru je provedena kemijska i senzorna analiza, a prema propozicijama natjecanja, prva donosi maksimalno deset, a druga do 100 bodova. Od mogućih 110 bodova šampionsko ulje osvojilo je 105,5. Uzorcima koje dobiju šifrirane od organizatora, u udruzi Olea prije analize daju nove šifre pa se to naknadno spaja da bi se stiglo do proizvođača, pojašnjava Milardović, diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije.

Sudionici su pomno pratili demonstraciju Edija Družetića koji je obrezao stabla masline pred ulazom u hotel, a potom i poslušali njegovo predavanje o aktualnostima u maslinarstvu. Družetić je pojasnio kako sanirati štete na stablima nastale nakon smrzavanja, čemu su bili izloženi i nasadi u Istri, te kako se ocjenjuje maslinovo ulje, odnosno kako proizvesti vrhunsko, ekstradjevičansko ulje. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter