Ulika 2016: Ulje iz Bala trijumfiralo u Medulinu

Najbolji maslinari na 11. smotri u Medulinu (P. GREGOROVIĆ)
Najbolji maslinari na 11. smotri u Medulinu (P. GREGOROVIĆ)

Ulje rosignola iz brenda Bembo šampionsko je ulje 11. Međunarodne manifestacija maslinara i uljara ekstra-djevičanskog maslinovog ulja "Ulika 2016" održane u subotu u hotelu Medulin. Pobjedničko ulje je napravljeno u uljari Nonno Bruno u Banjolama.  Iza brenda Bembo stoje Elena i Vedran Lupić iz OPG-a Lupić iz Bala.

Oni su nam izjavili kako imaju 3.000 stabala maslina, a ulja prodaju kao monosortna te da imaju u ponudi pet različitih sorta. Njihova su ulja ove godine pobijedila i u Omišu, Splitu te u Tokyju.

Na ovogodišnjoj smotri u Medulinu podijeljeno je ukupno 39 zlatnih medalja, 14 srebrnih i 12 brončanih. Anastazija Milardović je rekla da je od 85 uzoraka njih 92 posto ocjenjeno kao ekstra-djevičanska, a sedam posto dobilo priznanje kao djevičanska.

Drugo mjesto je osvojio Anđelko Kuzmanić iz Omiša, treći je Nino Činić iz Krasice, četvrti Drago Maršić iz Kopra, peti Franko Matijašić iz Umaga, šesti Agroprodukt iz Pule, sedmi Ivica Vlatković iz Novigrada, osmi Nedjeljko Fistonić iz Gornjih Fistonića, deveti obrt Benvegnu iz Krasice, deseti Alen Rosada iz Vinkurana…

Osim podjele priznanja, najbolji maslinari su nagrađeni vrijednim skulpturama i bačvama od inoxa. U zabavnom programu su nastupili Magnolija, Serđo Valić i Vesna Nežić Ružić. Prije manifestacije je diplomirani inženjer agronomije Edi Družetić održao pokaznu rezidbu maslina i predavanje na temu štetnika. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter