Ulika 2014.: Svijetla budućnost uz maslinovo ulje


Vrhunska, brojna već nagrađivana maslinova ulja, ali i sadnice cvijeća, pršut, sir, vino, med i drugi istarski autohtoni proizvodi privukli su u subotu brojne posjetitelje u Medulin na devetu Uliku 2014., međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara, proizvođača ekstradjevičanskog maslinovog ulja. 

Domaćin cjelodnevne smotre bila je Osnovna škola Dr. Mate Demarina, a u programu otvaranja, osim učenika škole nastupili su i članovi lokalnog DKUS-a Mendula te Serđo Valić kao posebni gost.

U ime organizatora, predsjednik poljoprivredne udruge Ulika Mario Crnobori podsjetio je na početke manifestacije 2006. godine kad su bila "samo dva, tri čovika", a danas je narasla na sto uzoraka ulja. Udruga je osnovana prije 20 godina te okuplja 140 aktivnih članova koji zajedno imaju oko 60 tisuća stabala maslina. Suorganizatori manifestacije su i Općina Medulin te medulinska Turistička zajednica.

- Ulika ima veliku simboliku na ovim prostorima, tu je više od dva miljara lit, rekao je medulinski načelnik Goran Buić, koji je proglasio manifestaciju otvorenom.

- Preživjela je sve nedaće, hranila ljude i s našim maslinarima sada mi imamo svijetlu budućnost maslinarstva i uljarstva. Ova manifestacija je jako bitna jer su ovdje laureati s drugih smotri u Hrvatskoj, kao i maslinari iz Slovenije i Italije. Bitan je cjelogodišnji rad maslinara koji zajedno surađuju. Za deset godina očekujem dvostruko veće količine maslinovih ulja na ovom području uz veću razinu kvalitete, zaključio je Buić.

Stručno povjerenstvo je od ukupno sto uzoraka ulja, deset proglasilo šampionskima, ukupno 59 nagrađeno je zlatom, 17 srebrom, a osam broncom.

Šampionska ulja imaju Rok Glavina, Guerrino Delton, Enio Zubin, Franko Matijašić, OPG Lupić, OPG Ivica Vlatković, Zoran Zanini, Agroprodukt, Poljoprivredni obrt Milka te OPG Alela Markočić & Vesel.  

Manifestacija, čije su se brojne aktivnosti odvijale u polivalentnoj dvorani i prostorima medulinske škole, započela je degustacijom maslinovih ulja, a bio je organiziran i posjet uljari "Nono Bruno" u Banjolama. Osim izložbe i degustacije slanih i slatkih istarskih delicija, tijekom dana održana je pokazna rezidba maslina uz vodstvo agronoma Edija Družetića, koji je predavao i o zaštiti od maslinovog svrdlaša, a maslinare je educirala i agronomkinja Zrinka Krpan-Buić. (P. LUKEŽ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter