Ulicni sviraci narušavaju gradski dekor?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulicni sviraci dio su naše civilizacije, narocito mediteranske. Kome oni smetaju, odnosno kako mogu postati smetnja?

Pitaju se to ovih dana Tršcani, koji su doznali preko medija da je gradska vlast izdala uredbu kojom se u užem centru grada zabranjuje ulicno sviranje i pjevanje. Clan gradske vlasti Enrico Sbriglia objasnio je da sviraci harmonike, gitare, violine, flaute, a uz njih i svakojaki žongleri te ulicni umjetnici, ruše gradski dekor, ugled i mir te predstavljaju opasnost za sigurnost. Tvrdi Sbriglia da ih ima previše, da se cesto približavaju stolovima kafica i restorana te uznemiruju goste.

- Susrecemo neuke svirace bez imalo sluha koji sviraju ili se prave da sviraju s jedinim ciljem da iznude od prolaznika novac, a to nije dobro, veli Sbriglia.

U Napulju je jednom primijecen nijemi i tihi gitarist koji je kružio oko stolova u restoranu s tablom na prsima na kojoj je pisalo: "Ne sviram da vam ne bih smetao". I to je dio ulicne umjetnosti, tip je novinaru priznao da ne zna svirati, ali da mora nekako uzdržavati mnogobrojnu obitelj.



Dakle, novi pravilnik o javnom redu i miru predvida tri stupnja kazne; prilikom prve intervencije gradski redar prekida svirku i udaljava sviraca s mjesta predstave, nakon druge intervencije tom istom sviracu redar oduzima i zapljenjuje instrument, kod trece uzastopne intervencije kazni ga novcanom kaznom od sto eura.

Ovih su dana gradski redari obavili i prve intervencije, a kao odgovor ulicni muzicari su uprilicili prosvjed na trgu u središtu grada nedaleko od Ponterossa: skupili su se na jednom mjestu i ponudili besplatni koncert.

Dobar dio javnosti u Trstu protivi se odluci gradske vlasti, smatraju da je pretjerana i da je nasrnula na krive "zagadivace" gradskog mira. Tršcanski list Il Piccolo svakodnevno objavljuje pisma ogorcenih poznatih i nepoznatih gradana koji zahtijevaju da se uredba povuce.


Podijeli: Facebook Twiter