Ulice noću pune mlađih maloljetnika i djece

Porastao broj maloljetnika zatečenih u nedozvoljenim noćnim izlascima (D. ŠTIFANIĆ)
Porastao broj maloljetnika zatečenih u nedozvoljenim noćnim izlascima (D. ŠTIFANIĆ)

Svake godine policija u postaju dovede oko tri tisuće tinejdžera mlađih od 16 godina, zateknutih na ulici, u parkovima, kafićima i slično, a pogubno je što među njima sve više i onih mlađih od 14 godina. Kad dijete doveze u postaju, policija naziva roditelje da po dijete dođu, opominje ih te prijavu šalje nadležnom centru za socijalnu skrb. Ako policija godišnje s ulice noću skloni, recimo, desetak posto djece, nameće se pitanje koliko djece svake noći, a vikendima pogotovo, boravi na ulici?! I to, u većini slučajeva, uz blagoslov roditelja!

Roditelji, naime, ili ne znaju da je puštanje djeteta vani u gluho doba noći kazneno djelo za koje itekako mogu odgovarati, ili ih, po svemu sudeći, za to nije ni briga. Jer, prema policijskim podacima, od 2.738 maloljetnika koje je policija u Hrvatskoj tijekom prošle godine zatekla vani noću, više od polovice roditelja policiji je reklo da su djeca vani bila uz njihov blagoslov! Tragično je i zabrinjavajuće, navodi policijski voditelj, što policija vani, u nedoba, zatječe sve više djece mlađe od 14 godina.

Istarska policija godišnje privede stotinjak maloljetnika

U nedozvoljenim noćnim izlascima mladih u Istri policija je u siječnju i veljači ove godine zatekla - i potom privela - 24 osobe, a tijekom cijele prošle godine njih 59. Od glasnogovornice PU istarske Nataše Vitasović saznajemo da policijski službenici kontinuirano, posebice u dane vikenda, provode preventivno-represivne aktivnosti, odnosno pojačani nadzor nad mladima u nedozvoljenim izlascima. Svrha takvih akcija nije "policijski sat" prema osobama mlađim od 16 godina, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece, ističu u policiji.

- Sve koje zateknemo u nedozvoljenom izlasku dovodimo u policiju i pozivamo roditelje da dođu po svoje dijete, a ako roditelj to odbije, obavještavamo djelatnika Centra za socijalnu skrb koji preuzme dijete i osigurava mu smještaj. Roditelji uglavnom dolaze po svoju djecu, a reagiraju različito. Od toga da negoduju što ih budimo, do toga da su nam zahvalni jer im pružamo potporu u brizi za djecu, kaže Nataša Vitasović. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL, Silva BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter