Ulice koje opasuju rovinjsku jezgru trebaju postati jednosmjerne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjski gradski proračun težak 176,5 milijuna kuna usvojen je na današnjoj jutarnjoj sjednici Gradskog vijeća uz dva glasa protiv i četiri suzdržana od ukupno 17 gradskih vijećnika.

U odnosu na nacrt, to je za oko četiri milijuna više od prvotno planiranog. Kako je objasnila Iva Vuljan Apollonio, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu prihoda, od šest vijećničkih amandmana (četiri Kluba IDS-a i po jednog od Živog zida i SDP-a) tri su usvojena, sva tri IDS-ova. Prvi se odnosi na izgradnju igrališta na području Kokaletovice, vrijedan 100 tisuća kuna, drugi na povećanje sredstva za rad Društva s invaliditetom u visini od 80 tisuća kuna, a treći za nabavu brodice za potrebe Lučke uprave i vatrogasaca (100 tisuća kuna). Tijekom rasprave spomenut je iznos od 3,5 milijuna kuna koje Grad mora namiriti.

Novac se gomila za izgradnju bazena

- Nakon što je Grad prodao zemljište u svom vlasništvu na području "Petrola" pojavio se izvanknjižni vlasnik dijela zemljišta koji dotad nije bio uknjižen. Presudom Županijskog suda u Puli odlučeno je da Grad Rovinj mora namiriti neuknjiženog vlasnika u iznosu od 3,5 milijuna kuna iz sredstava koja je dobio prodajom zemlje, pojasnila je Vuljan Apollonio.

- Rovinj se danas, a što je vidljivo iz vijećničkih amandmana bavi potrebama nadgradnje, da ne kažem luksuza, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić obrazlažući razloge zašto neki amandmani nisu prihvaćeni. Dotaknuo se i kamena spoticanja kod oporbenih vijećnika koji se tiče lanjskih prenesenih sredstava. Primjerice, Suadu Salkiću (SDP) to je bio višekratni šlagvort da istakne kako Vijeće nije tvrtka koja novac gomila, već da ga racionalno i za opće dobro (is)koristi. Drandić je na tragu tih komentara zaključio da "višak" sredstava upravo omogućava pokretanje predstojećih kapitalnih investicija kao što je izgradnja bazena.

Ugostiteljstvo na Trgu Poljana na brijegu

Tijekom rasprave o Odluci o javnim površinama vijećnik Salkić je primijetio da je riva ispunjena ugostiteljskim stolovima, te izrazio mišljenje da bi se prenošenje hrane iz restorana preko ceste do stolova trebalo omogućiti svima ili nikome. Ako Grad to dozvoli hrana bi trebala biti prekrivena, smatra Salkić. Istog je vijećnika zanimalo zašto se ugostiteljskom objektu na Trgu Poljana na brijegu ne izda dozvola za obavljanje ugostiteljskog posla na otvorenom s obzirom da ima suglasnost susjeda. Na isti se slučaj nadovezala Snježana Štefančić Hoefel (ŽZ) koja kaže da je vlasnica toga ugostiteljskog objekta višekratno neuspješno pokušavala stupiti u kontakt s Gradom. Pročelnica Mišeta je zaključila da Rovinj ima obvezu štititi kulturne i povijesne znamenitosti starogradske jezgre dodajući da vlasnica ugostiteljskog objekta nema i nikada nije imala uvjete za korištenje javnog prostora. Što se pak tiče stolova i stolica duž gradske luke, i poteza od Ria do MMC-a, na njima je još lani dozvoljeno posluživanje hrane. Bez poklopca ili s, o tome će odlučiti nadležna inspekcija, kaže pročelnica Mišeta.

Štefančić Hoefel također se osvrnula i na visoke zakupnine javnih površina, konkretno osam tisuća kuna koliko treba jedan ulični slikar platiti Gradu, za nju je previše. Riccardo Bosazzi (SDP) je poručio kolegama da je Rovinj i pitoreskni mediteranski grad s mnogo terasa duž starogradskih ulica, ali i mjesto u kojem ljudi sa svim svojim potrebama žive iznad tih istih prostora.

- Tijekom ljetnih mjeseci određenim ulicama i trgovima nemoguće je proći, dok je tijekom čitave godine prometovanje automobilima u dvosmjernim ulicama starog grada nemoguća misija, zaključio je Bosazzi, spremno ponudivši jedno od mogućih rješenja. A to je da se žile kucavice, ulice Vladimira Švalbe i Svetog Križa, koje opasuju starogradsku jezgru, pretvore u polukružni, jednosmjerni sistem - s jedne strane uđeš, na drugu izađeš. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter