"Ulica Sezam" dobiva HIV pozitivan lik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popularni Muppeti iz "Ulice Sezam" imaju neke nove prijatelje, no oni baš i nisu tipicni stanovnici ove svjetski poznate TV-ulice.

Jedna od najpopularnijih djecjih emisija koja je svoj život u izmišljenoj njujorškoj ulici zapocela još prije 40 godina, sada ce dobiti i svoju nigerijsku inacicu, pod imenom "Sesame Square" (Trg Sezam) koja ce sadržavati i neke posve neuobicajene novosti, specificne za Afriku, a vjerojatno nezamislive za americke cenzore.

Naime, glavni lik u seriji, muppetica Kami je HIV pozitivna, ima zlatnu kosu i želju za avanturom, dok je Zobi energican muppet problematicnog ponašanja, koji pomaže drugima da uce na svojim greškama.

U zemlji u kojoj živi 150 milijuna ljudi, od kojih je gotovo polovica mladih od 14 godina, ova ce se serija baviti nekima od najvecih problema s kojima se susrecu mladi Nigerijci, a koji su drasticno veci no oni koje ocekuju klince u SAD-u. Nigerijski Muppeti ce tako progovarati o AIDS-u, malariji, spolnoj diskriminaciji, religijskim razlikama.

"Koncentrirali smo se na zdravstvene i higijenske savjete djeci koje cemo pokušati provuci kroz show - to nam je prioritet nauciti djecu", kazala je jedna od direktorica projekta, Naila Farouky, za CNN.

Na, primjer, u jednoj ce se epizodi lik Zobi zaplesti u mrežu protiv komaraca, no cijela ce epizoda biti posvecena tome kako su te mreže neophodne kao zaštita od ovih kukaca koji šire malariju. Od ove bolesti, naime, na africkom kontinentu svakih 45 sekundi umre jedno dijete.


Podijeli: Facebook Twiter