Ulazi u gradinu Kunci obranjeni od vegetacije

Čišćenje glavnog ulaza u Kunce (R. SELAN)
Čišćenje glavnog ulaza u Kunce (R. SELAN)

MO Ripenda u subotu je organizirao akciju čišćenja od vegetacije dvaju ulaza na zidinama gradine Kunci, arheološkog nalazišta iz brončanog doba.   

Akciju je nadgledao Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja, koji se nada da je njome označen početak otkrivanja prave vrijednosti ovog lokaliteta.

- U planu nam je od raslinja očistiti cijelu gradinu da bismo onda mogli napraviti geodetski snimak i projektnu dokumentaciju za njeno turističko valoriziranje. Arheološka istraživanja koja su do sada provedena pokazala su da je ovo jedno od nalazišta s najviše potencijala na Labinštini. Nadam se da će Grad uočiti njegov značaj za ukupnu turističku ponudu, kaže on.

Kunci su stari oko tri tisuće godina. Sastoje se od dva koncentrična kružna kamena zida izgrađena oko blage uzvisine, što se najbolje vidi na snimcima iz zraka. Promjer vanjskog zida je oko 350 metara. Uz glavni ulaz u visinu doseže do šest metara, a u širinu do deset metara. Sondiranja tla i iskapanja između zidova iznijela su na vidjelo mnoštvo fragmenta keramike te jedan bodež i sjekiricu, koji su trenutačno na ispitivanju. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter