Ulazak u EU u interesu gradana i države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zagrebackom je Cvjetnom trgu održana tradicionalna središnja proslava Dana Europe koja je ujedno i dio Europskog tjedna kojeg vec dvanaestu godinu zaredom organiziraju Ministarstvio vanjskih poslova i Delegacija Europske klomisije u Hrvatskoj. Tom je prilikom ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic rekao je da "ulazak u EU Hrvatskoj donosi mir, stabilnost, sigurnost i jacanje medunarodne pozicije, te je stoga u interesu i države i gradana".

- Hrvatska ulazi u završnu fazu pregovora i moramo djelovati u svim pravcima, djelovati u ispunjenju svih naših zadaca. Moramo diplomatskim putem djelovati prema clanicama EU-a i Europskoj komisiji. Takoder se mora bitno pojacati informativna kampanja kako bi gradani u potpunosti bili obaviješteni o tome što Hrvatskoj donosi clanstvo u EU, rekao je Jandrokovic. Dodao je kako ce nakon ulaska u EU "sasvim sigurno u Hrvatskoj doci do popravljanja uvjeta života".

- Lakše ce se ljudi zapošljavati. Naši studenti ce moci studirati na sveucilištima u Europi pod istim uvjetima kao i studenti u tim zemljama. Dakle, što se tice životnog standarda ocekujem znacajan napredak, rekao je Jandrokovic. Dodao je kako je vec zapocela pro EU kampanja u dnevnim novinama, te da ce se krajem ovog mjeseca zapoceti i s emitiranjem prigodnih radijskih spotova.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren takoder je izrazio podršku hrvatskom putu prema EU, ali i naglasio da ne postoji dogovor Europske komisije i Hrvatske da njena Vlada ne objavljuje pregovaracka stajališta za pojedina poglavlja.

- Ne postoji takav dogovor. Europska komisija zapravo savjetuje hrvatskim vlastima da što je podrobnije moguce informira hrvatske gradane, rekao je Vandoren.

Ostali prisutni uglednici nisu davali nikakve izjave. Premijerka Jadranka Kosor do zagrebackog se Cvjetnog trga došetala u društvu sa svojim gostom, poljskim premijerom Donaldom Tuskom. Nakon što su obišli štandove na kojima su bili izloženi materijali kroz koje su prisutni gradani mogli saznati sve o EU, šefovi poljske i hrvatske Vlade zajedno sa svojim suradnicima sjeli su na jednu od najljepših zagrebackih terasa i popili kavu.

Prije njih na obilježavanju Dana Europe pojavio se i predsjednik Republie Ivo Josipovic, a tu su još bili i glavni hrvatski pregovarac Vladimir Drobnjak, te velik broj onih koji sa hrvatske strane sudjeluju u pregovorima s EU. (Z. CRNCEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter