Ulazak u EU s feštama širom Istre

Ulazak u EU slavit će se i na Forumu (arhiva, M. A.)
Ulazak u EU slavit će se i na Forumu (arhiva, M. A.)

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju diljem će se Istre proslaviti u svečarskom tonu, doduše bez velikog spektakla. Gotovo sva mjesta i gradovi planiraju programe 30. lipnja i 1. srpnja. Bit će proslava i na graničnim prijelazima.

 - 30. lipnja, kao župan, moram prisustvovati svečanosti u Zagrebu, a 1. srpanj bit će dan kada ćemo svečano obilježiti ovaj događaj, kaže župan Valter Flego. Županija namjerava u Puli potpisati sporazum o suradnji s poljskom regijom Malopolskom. Budući da se obilježava i godišnjica osnivanja Jadranske euroregije, u Puli će se održati prijem predstavnika iz prijateljskih regija, a navečer u Domu hrvatskih branitelja i svečana akademija. U Bruxellesu će se 3. srpnja u uredu IŽ-a s regijama koje imaju sjedište u istoj zgradi organizirati svečani prijem, a potom sve seli u Vijeće EU-a.

Grad Buje će na Plovaniji u suradnji s tamošnjim hotelom Mulinom 30. lipnja i 1. srpnja organizirati niz manifestacija u kojima će sudjelovati i slovenske općine Piran te Portorož. Vrhunac proslave bit će svečani čin prelaska državne granice točno u ponoć na 1. srpanj.

Buzećani će na graničnom prijelazu Požane organizirati slobodno letenje, penjanje, a za one koji žele ipak na nešto umjereniji i manje adrenalinski način proslaviti taj događaj priprema se pješačenje i bicikliranje.

Pula planira veliki EU party na Forumu i Portarati, dok će Festival igranog filma u Puli u okviru programa Europolis publici predstaviti dugometražne i kratke igrane filmove kinematografije svih 27 zemalja članica EU-a. Na Forumu će se uz 3D mapping i odbrojavanje dočekati 1. srpnja.

Umag pak planira Prve svjetske umjetničke igre koje će se svečano otvoriti na Trgu slobode u 21 sat. Proslavu će uveličati i poznate operne dive Martina Tomčić i Sandra Bagarić te Ujedinjeni mandolinaški orkestar Talijanske unije i Josipa Lisac.

Labin će organizirati program s naglaskom na kulturi, a Rovinj zadnjeg dana lipnja očekuje dolazak na kajacima talijanskih sportaša Roberta Barbierija i Riccarda Cuzzolina koji će taj dan krenuti s talijanske obale. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE O PROSLAVAMA U ISTRI PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter