Ulazak u EU poskupljuje turističke aranžmane?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulazak u Europsku uniju Hrvatskoj donosi velik niz izazova i mogućnosti, ali i poskupljenje turističkih aranžmana. Naime, kako se moglo čuti na otvorenju godišnjeg skupa turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma u Dubrovniku, od  srpnja iduće godine strani touroperatori koji dovode goste u Hrvatsku morat će plaćati najviši mogući PDV u svojoj zemlji na maržu. To znači da će, primjerice, cijene aranžmana u Njemačkoj iduće godine porasti za četiri posto.

Na ovu je situaciju upozorio direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija Željko Trezner. Ipak, ta se činjenica ne bi trebala značajnije odraziti na turistički promet prema Hrvatskoj, umiruje čelni čovjek njemačke udruge putničkih agencije Juergen Buechy.

- Nije apsolutno nikakva novost da se u Europskoj uniji sve oporezuje. Tako će se oporezivati i taj dio. Ipak, to neće negativno utjecati na Hrvatsku koja je ove godine peto omiljeno inozemno odredište njemačkih gostiju. Naime, kako sam čuo za sljedeću godinu njemački su touroperatori najavili više programa za Hrvatsku, tvrdi Buechy.

Inače, prvog dana stručnog skupa najviše je bilo riječi upravo o prednostima i nedostacima ulaska Hrvatske u Europsku uniju za turizam. Sve je razveselila najava resornog ministra Veljka Ostojića da će već sljedeće godine Hrvatska za turizam moći povući oko pola milijarde eura, a u periodu od 2014. do 2020. čak 20 milijardi eura.

- Ne gajim nade da ćemo moći iskoristiti apsolutno sva sredstva koja će nam biti na raspolaganju, međutim učinili bismo strašnu pogrešku ukoliko se ne bismo pripremili da iskoristimo maksimum tih sredstava, poručio je Ostojić.

Međutim, kako ih povući, još uvijek nije jasno, a konkretan odgovor nije dao niti Mathieu Hoeberigs iz Europske komisije koji je otvoreno svima rekao da još uvijek nije točno definirano korištenje novca iz EU-fondova.

- Budite realni kada su u pitanju financiranje iz Bruxellesa jer će ono biti jako teško, prije svega zbog ekonomske krize, poručio je Hoeberigs.

- Projekti će se financirati prema točno definiranim tematskim prioritetima. Primjerice, moći će se financirati hotelske investicije, ali ne bilo kakve, poručio je Jakša Puljiz iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Inače, najviše se potpora očekuje za nerazvijena ruralna područja.

Svakako treba uzeti u obzir da se dio novaca za turizam može povući i preko poljoprivrednih programa, a kako smo mogli čuti od pomoćnika ministra poljoprivrede Luke Čuljaka, najviše je programa dosad na tom polju kandidirala upravo Istarska županija. (Iz Dubrovnika Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter