Ulazak u EU ovisi o Haagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posjet povjerenika Europske komisije za proširenje Stefana Fülea Zagrebu ponovno je, cini se, u prvi plan izbacio tzv. topnicke dnevnike. Prica s dokumentima koje traži glavni haaški tužitelj Serge Brammertz vuce se vec nekoliko godina, no Hrvatska sada opet išcekuje novo izvješce tužitelja pred Vijece sigurnosti UN-a. Njegova ocjena mogla bi biti kljucna za zatvaranje poglavlja Pravosude i temeljna prava u pregovorima s Europskom unijom.

U meduvremenu - od Brammertzovog posljednjeg izvješca pred Vijecem sigurnosti - sudsko je vijece u predmetu protiv Gotovine, Cermaka i Markaca odbilo zahtjev tužiteljstva da se Hrvatskoj izda subpoena zbog topnickih dnevnika, procijenivši da nije moguce sa sigurnošcu utvrditi postoje li ti dokumenti. No, vijece je Brammertzu dalo pravo da i dalje traži dokumente ako dode do novih informacija o njihovoj sudbini.

Füle je, pak, u cetvrtak u Zagrebu ponovio da ce za odluku EU-a ipak biti presudan Brammertzov stav. Napomenuo je da ce izvješce biti važno jer je suradnja s Haaškim sudom jedno od mjerila za zatvaranje pregovora o poglavlju pravosuda.

- Na kraju ce glavni tužitelj okarakterizirati suradnju Hrvatske, a države clanice donijet ce politicku odluku. Premda gospodin Brammertz uživa punu potporu Komisije u obavljanju svog posla, ne sumnjamo niti u dobru volju i napore hrvatskih vlasti da naprave sve što je potrebno i da u potpunosti suraduju, kazao je povjerenik nakon niza sastanaka s hrvatskim politickim vrhom.

Naš izvor navodi i da je predsjednik Ivo Josipovic nezadovoljan i zabrinut mogucnošcu da politicka procjena jedne strane u sporu zakoci Hrvatsku na putu u EU. Ipak, nitko sa sigurnošcu ne zna hoce li se to doista dogoditi.

Premijerka Jadranka Kosor porucila je, pak, nakon sastanka s europskim povjerenikom da radna skupina, osnovana da bi utvrdila sudbinu spornih dokumenata, nastavlja s radom "u svim smjerovima, bez obzira na to koga bi istraga mogla dohvatiti".


Podijeli: Facebook Twiter