Ulazak u EU otvorio tržište s 500 milijuna stanovnika

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na pulskoj Politehnici je održano dobro posjećeno predavanje na temu "Pozitivni efekti ulaska Hrvatske u EU na Veneto, Istru i Sjeverne Jadranske Regije na ekonomski razvoj". Predavanje je otvorila dr. sc. Alida Perkov naglasivši da je Italija gospodarski partner od primarnog značaja za Hrvatsku i za Istru.

Ulaganja dvije milijarde eura

Prema podacima DZSRH, robna razmjena Istarske županije u 2016. iznosila je 675 milijuna eura izvoza i 817 milijuna uvoza. Od toga, 36 posto cjelokupne razmjene odnosilo se na Italiju. Perkov je naglasila da su izravna strana ulaganja u Istarsku županiju od 1993. do 2016. godine iznosila kumulativno dvije milijarde eura. Od toga je Italija na 3. mjestu, odmah nakon Velike Britanije i Njemačke s 260 milijuna eura. U strukturi ulaganja svih zemalja po djelatnostima, milijarda eura uložena je u investicije u turizam, kao što je smještaj, gradnja zgrada, poslovanje nekretninama, putničke agencije, a dijelom i vlasnička ulaganja. U 2016. godini talijanski su turisti ostvarili 447 tisuća dolazaka i 2,3 milijuna noćenja, što čini udio od devet posto u ukupnim noćenjima.

Gian Angelo Bellati, direktor Unioncamere del Veneto generalni direktor Zajednice komora Regije Veneto i direktor EEN (European Enterprise Network of DG Enterprise-European Commission) za Sjeveroistočnu Italiju predstavio je ključnu temu predavanja sa stanovišta Regije Veneto.

Partnerstvo u brojnim projektima

U predavanju "Pozitivni efekti integracije Hrvatske u EU na Veneto, Istru i sjevernih Jadranskih regija na ekonomski razvoj" osnovno je polazište da je priključenjem u EU Hrvatska postala ravnopravna na tržištu od 500 milijuna stanovnika. Lakša mobilnost i nove poslovne mogućnosti, uz korištenje EU fondova, samo su neke koristi od članstva. Gospodarski rast Hrvatske zabilježen u posljednje vrijeme djelomično je posljedica članstva Hrvatske u EU. Italija je gospodarski partner od primarne važnosti za Hrvatsku u izravnim stranim ulaganjima, turizmu, izvozu i EU fondovima. Istarska županija i Regija Veneto zbog zemljopisne blizine imaju posebne koristi u poslovnoj suradnji, pri čemu osobit naglasak ima partnerstvo u brojnim projektima: Cluster Club, Blue Tech, BUGS, GREEN, PROCEED, CHANGE, TECH-TOUR.

Na temelju formiranja zajednice poduzetnica Jadransko - Jonske Regije BPW AdrionNet, Bellati je izrazio spremnost Unioncamere Veneto u partnerskoj podršci. U ime Istarske županije skup je pozdravila Giuseppina Rajko, a dekan Politehnike Pula mr. sc. Davor Mišković uručio je Gian Angelu Bellatiu zahvalnicu za sudjelovanje na skupu. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter