Ulazak u EU nece nas spasiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverner HNB-a Željko Rohatinski rekao je danas u Saboru da su se "ocekivanja da ce silazni trend biti zaustavljen u drugom kvartalu 2010. pokazala preoptimisticnima".

- To zaustavljanje ce vjerojatno uslijediti tek krajem godine, a što znaci da ce i u 2010. doci do pada BDP-a, ocjenjujemo oko 1,5 posto, rekao je Rohatinski. Dodao je da mjere povoljnih kredita za gospodarstvo nisu dale dovoljne rezultate, odnosno da je po rezultatima "program A prošao kako-tako, B nikako, a o C se više uopce ni ne razmišlja".

- Jedino ce izvoz imati pozitivna kretanja, ali to nije i nece biti dovoljno da kompenzira pad domace potražnje, rekao je Rohatinski zakljucujuci raspravu o Izvješcu o radu HNB-a za 2009.

Dodao je da se tim padom BDP-a smanjuje i porezna osnovica pa onda i porezni prihodi te naglasio da je krajnje vrijeme da nešto uradimo.

- Pitanje jesmo li trebali to raditi prije dvije godine politicki je relevantno, ali ekonomski nije. Moramo sada nešto uraditi jer ako ne radimo sada, a morat cemo stvari mijenjati, kasnije ce biti još bolnije i još teže. I ulazak u EU nece ništa riješiti. Pogledajmo nove clanice, probleme koje one imaju i reakciju EU-a na njihove probleme - snalazite se sami, a mi cemo pomoci u mjeri u kojoj štitimo vlastite interese, rekao je Rohatinski.

- I ako rashodi ostanu otprilike tu gdje su sad, i kad se na njih dodaju jamstva, prije svega za dio brodogradnje i povrat dijela duga umirovljenicima, deficit konsolidirane opce države porast ce s 4,4 na šest posto BDP-a. Ako se tome doda još HAC, onda ce to biti 6,4 posto BDP-a, otprilike 21 milijardu kuna, rekao je Rohatinski.

Dodao je da ce tijekom 2010. na otplatu glavnice javnog duga otici otprilike 26 milijardi kuna, što znaci da su potrebe financiranja na razini od 47 milijardi kuna ili upola vece nego godinu dana ranije.

Guverner je naglasio da ce javni dug u odnosu na BDP do kraja godine iznositi 48 posto BDP-a, a da je krajem 2009. bio 40 posto.

- Jedino što postižemo je smanjenje deficita platne bilance, zakljucio je Rohatinski.


Podijeli: Facebook Twiter