Ulazak u EU donio manji prihod PDV-a i veće rashode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prva četiri mjeseca ove godine  država i njezini fondovi potrošili su  gotovo 6,5 milijardi kuna više nego što je prikupljeno od poreza i ostalih javnih davanja. Pokazuju to podaci Ministarstva financija o transferima konsolidirane središnje države iz kojih je vidljivo da su rashodi bili 42,38 milijarda kuna, dok su prihodi državnog proračuna iznosili 36,05 milijarda kuna.

Rashodi su u odnosu na isto razdoblje prošle godine  veći za 1,3 milijarde kuna i to zbog obvezne uplate u proračun EU-a, čega lani u prva tri mjeseca nije bilo, te 300 milijuna kuna većeg troška kamata, za koje je u razdoblju od siječnja do travnja otišlo 2,57 milijarda kuna. Veći su i prihodi, i to za 656 milijuna kuna, ali  je u konačnici ovogodišnji manjak u prva četiri mjeseca veći za oko 722 milijuna kuna više nego lani.

Najvažniji porezni prihod, PDV, podbacio je za 1,16 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dobrim dijelom zbog ulaska Hrvatske u Uniju, jer se taj porez više ne plaća za uvoz robe iz zemlja članica EU-a, ali je na vjerojatno utjecao i pad gospodarstva  u prvom tromjesečju ove godine.

Ukupni su porezni prihodi ipak veći za oko 400 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu a stvar "spašava" rast prihoda od poreza na dobit za čak 485 kuna, što je  rast  veći od 20 posto.

Na ukupan rast prihoda utjecao je i rast trošarina od 363 milijuna kuna što je više od deset posto, a to je posljedica povećanja trošarina na naftne derivate i duhan. Isti je razlog, povećanje nameta, doveo i do rasta trošarina od 150 milijuna kuna, jer je država u veljači rebalansom povećala zdravstveni doprinos s 13 na 15 posto, odnosno vratila ga je na razinu na kojoj je bio prije svibnja 2012. godine.

Što se tiče rashoda, država je u prva četiri mjeseca ove godine potrošila na svoje zaposlenike 10,12 milijardi kuna, što je oko 250 milijuna kuna manje nego lani, a to je smanjenje posljedica rezanja bruto plaća za tri posto od ožujka prošle godine pa će se izgubiti do kraja ove godine. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter