Ulaz u bolnicu zatvoren zbog gradnje studentskog doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sve je spremno. Ceka se još samo odluka Vlade i gradnja studentskog doma i restorana može poceti. U meduvremenu smo poceli s pripremama na osiguranju gradilišta, saznajemo od rektora Sveucilišta Jurja Dobrile Roberta Matijašica, koji je pojasnio zbog cega je od danas zatvoren ulaz u krug stare bolnice iz Preradoviceve ulice za pješake i vozila koji se upucuju na preostale ulaze.

Odluku o konacnom pristanku za pocetak gradnje prve faze projekta pulskog kampusa trebala bi donijeti Vlada na sljedecoj sjednici, a nakon supotpisa ministra Željka Jovanovica krece rekonstrukcija bolnickih zgrada za studentski restoran i dom.

Nakon godina cekanja i obecanja kojih su se pulski studenti naslušali i tijekom prosvjeda i blokada fakulteta, izgleda da ce najzad docekati minimalni standard koji bi trebalo nuditi sveucilište.

Šteta što ce nakon mukotrpnih priprema i silne papirologije, i nakon desetljeca raznih planova i vizija, Pula sa svoje 3.000 studenata u konacnici od državnih i lokanih vlasti dobiti studentski dom koji ne zadovoljava ni sadašnje potrebe, a posebno ne za razvoj u pravi studentski grad.

Zasad je u planu preuredenje bivšeg odjela ORL-a u smještaj sa 145 ležaja i bolnicke kuhinje u menzu, a u nekoj sljedecoj fazi domski bi se smještaj proširio na još jednu zgradu, pa bi se ukupno moglo u kampusu smjestiti 240 studenata, što je i dalje nedovoljno.

Primjerice, u Dubrovniku se planira dom za 500 osoba iako je po broju studenata dubrovacko sveucilište manje od pulskog.


Podijeli: Facebook Twiter