Ulaskom u EU skuplji kruh i knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada odustaje od zahtjeva da se u Hrvatskoj šest godina nakon ulaska u Europsku uniju na kruh, mlijeko, knjige, znanstvene casopise i medicinske implantate ne placa PDV, pa ce se najkasnije danom ulaska u EU i na te proizvode placati najmanje pet posto PDV-a.

To je postalo jasno nakon sjednice Nacionalnog odbora za pracenje pregovora koji je raspravljao o nadopunama pregovarackog stajališta u poreznoj politici.

Tako ce ulaskom zemlje u EU najniža stopa PDV-a moci iznositi pet posto. Od zahtjeva za prijelaznim razdobljima se odustalo jer je domacim pregovaracima sugerirano da se ona nece moci ispuniti.

Naime, niti jedna druga zemlja, upozoravaju sugovornici iz Vlade, u Europskoj uniji nema nultu stopu na odredene skupine proizvoda. Tek je Poljska dobila jednogodišnje prijelazno razdoblje u kojem je mogla imati nultu stopu na knjige, ali izvori bliski Vladi tvrde da je ucinak te mjere upitan, pa ni Hrvatska nece inzistirati na izuzecima.

Osim razdoblja prilagodbe za oporezivanje proizvoda poput kruha, mlijeka, ali i lijekova, Hrvatska je tražila i cetiri godine prijelaznog razdoblja u kojem branitelji ne bi placali PDV na automobile, a traženo je i trajno oslobadanje vjerskih zajednica od placanja PDV-a na donacije iz inozemstva.

Cini se da i od toga nece biti ništa jer, opet tvrde naši izvori, EU ne poznaje ni izuzeca cijelih zajednica ili statusnih skupina. Uz to Hrvatska je donacije iz inozemstva vjerskim zajednicama vec ukljucila u sustav PDV-a.

Neka prijelazna razdoblja Hrvatska ce pokušati ishoditi u pregovorima. Tako ce tražiti da se do 2014. godine ne placa PDV na gradevinsko zemljište, te da minimalni prag za ulazak medu obveznike PDV-a bude 35 tisuca eura, umjesto pet tisuca, koliko je to u EU-u.

Na tome je Hrvatska cak «podigla» svoje zahtjeve jer je prethodno tražila da taj iznos bude 12 tisuca eura.


Podijeli: Facebook Twiter