Ulaskom u EU pet puta jeftiniji roaming

U Europi nas očekuje do 80 posto jeftiniji roaming (Arhiva)
U Europi nas očekuje do 80 posto jeftiniji roaming (Arhiva)

Minuta odlaznog poziva iz mobilne mreže prema Hrvatskoj od 1. srpnja bit će, ovisno o tarifi, i do sedam puta jeftinija nego dosad, a minuta dolaznog poziva i do deset puta. Naime, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju počet će se primjenjivati tzv. Roaming III regulacija koja propisuje ujednačene cijene za inozemne pozive, a dobra je vijest što su iz godine u godinu jeftinije. Odlazni poziv koštat će 1,82 kune po minuti, a dolazni svega 0,53 kn.

Usporedbe i primjera radi, trenutno prema HT-ovom roaming cjeniku odlazni pozivi iz Njemačke prema Hrvatskoj stoje 9,64 kn/min, a dolazni 4,05 kuna. Slanje SMS poruke plaća se 2,02 kune, dok će primjenom nove regulacije ona stajati tek 0,61 kunu. Pojeftinit će i internetski podatkovni promet, umjesto 6,10 kuna po megabajtu, naši će pretplatnici u inozemstvu plaćati 3,41 kunu.

Hrvatskim operatorima ovo će bez sumnje biti veliki udar na prihode, s obzirom na to da im u pokretnoj mreži oko 11 posto čine prihodi od roaminga, od čega se pak 60-ak posto odnosi na roaming stranaca u nacionalnim mrežama. Prema podacima za 2012. godinu, ukupan prihod triju operatera mobilnih usluga (za HT, Vipnet i Tele 2) iznosi oko 7,3 milijarde kuna. Nižim cijenama sasvim sigurno će se povećati i potrošnja, no gubici bi mogli iznositi nekoliko stotinama milijuna kuna, stoga ne treba očekivati smanjenje cijena i u nacionalnoj mobilnoj mreži, dapače, tarife bi mogle i poskupjeti.

Mobilnim operaterima sasvim sigurno dobar dio kolača uzimaju brojne mobilne aplikacije za besplatno telefoniranje putem interneta. Uz planetarno popularni Skype i nedavno pokrenuti Google Voice, korisnicima iOS i Android sustava besplatno se nudi Viber. U zemljama Europske unije, pa i kod nas, sve je jednostavnije pronaći besplatnu wi-fi bežičnu mrežu, što omogućuje potpuno besplatno telefoniranje među korisnicima spomenutih aplikacija. (Piše Krešimir TADIJIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter