Ulaskom u EU neće se mijenjati važeći dokumenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postupno će se promijeniti gotovo svi osobni dokumenti, poput osobne iskaznice i vozačke dozvole, ali ih građani neće morati zamijeniti do isteka njihove valjanosti. U MUP-u ističu da će se s vremenom brojni dokumenti promijeniti u kartične oblike, dok će neki imati ugrađene mikročipove i nosače podataka. Nove osobne iskaznice ili "kartice" u prvoj će fazi imati OIB i "unaprijeđenu" zaštitu, a u sljedećoj ugrađeni elektronički nosač podataka. Prođe li predloženi zakon, nove osobne iskaznice počet će se izdavati već od 1. lipnja.

Zbog ulaska u EU neće se morati mijenjati putovnice jer su još 2009. usklađene s biometrijskim standardima, a stare će vrijediti do datuma valjanosti. Putovnice izdane nakon 1. srpnja zasad neće imati natpis Europske unije, kao u drugim članicama, a u MUP-u još ne znaju kada će se taj natpis dodati.

Osim novih osobnih iskaznica, i vozačkih dozvola, koje će zbog zahtjevnije izrade biti skuplje, uvest će se i nove prometne dozvole, a planiraju se i nove registarske pločice za vozila.

No, iako je do ulaska u EU ostalo manje od dva mjeseca, u MUP-u kažu da se još razmatraju rješenja oko uvođenja novih, redizajniranih registarskih pločica koje bi uz europski logo i oznaku države imale drugačije "alfanumeričke" oznake, ali odluka o tome još nije donesena. No, već je sada poznato da se ni nove tablice s prepoznatljivim "europskim zvjezdicama" neće izdavati od 1. srpnja. (Hina)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter