Ulagat će se u vrtiće Monte Zaro, Veruda i Centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skoro otvaranje novog vrtića u Šijani, dosadašnja ulaganja u gradske vrtiće te planove za iduću godinu predstavila je jučer u komunalnoj palači Mariza Kovačević, ravnateljica Dječjih vrtića Pula.

Kako je navela, od 2006. godine, otkako je ona na ovoj funkciji, u vrtiće je uloženo ukupno osam milijuna kuna, i to u sve objekte, kojih ima 18. Problem je, veli, što mnogi od ovih objekata nisu namjenski građeni pa djeca, primjerice, borave i u stanovima u prizemljima.

- U 2010. godini otvorili smo novi, namjenski objekt na Velom Vrhu, a ove će godine novi vrtić, po svim pedagoškim standardima, dobiti i Šijana. Intencija nam je da Pula dobije prave vrtiće, propisane standardima i premda sva djeca (a njih je 1.300) ne borave u identičnim uvjetima, moram naglasiti da se mi trudimo da te uvjete ipak ujednačimo, rekla je Kovačević.

Dodala je da je projekt izgradnje vrtića Zvjezdice u Šijani započeo još 2008. otkupom parcela, a uskoro će biti gotov. Kako je navela, fasadni paneli, koji su nedostajali, poslani su iz tvornice u Njemačkoj i trebali bi biti montirani do kraja tjedna. Sve su instalacije provjerene te bi zgrada bez problema trebala proći tehnički pregled, koji je zakazan 20. studenog. Nakon njega, djeca odmah mogu ući u prostorije jer su one, rekla je ravnateljica, već namještene i očišćene.

Naglasila je da iduće godine planiraju obnoviti dvorište vrtića Monte Zaro (kojemu je lani obnovljena ograda), rekonstruirati kotlovnicu (i prespojiti se na prirodni plin) te zamijeniti bravariju. Vrtić Centar trebao bi dobiti sprave za igranje i oplemenjeno dvorište, a u Verudi bi se trebali sanirati sanitarni čvorovi. Na pitanje koliko im za to treba novca Kovačević je odgovorila da bi, prema projekcijama, sanacija sanitarnih čvorova trebala koštati 120 tisuća kuna, obnavljanje kotlovnice i grijanja oko 700 tisuća kuna, dok bi obnova dva dvorišta stajala 65 tisuća kuna. Uz to, ušlo bi se i u investiciju obnavljanja opreme i vrtićkog namještaja, što bi koštalo 174 tisuće kuna. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter