Ulaganjem u dječja igrališta najmlađi imaju siguran prostor za igru na otvorenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Želja nam je da naši najmlađi sugrađani imaju adekvatan prostor za druženje, odnosno sigurna dječja igrališta koja će im omogućiti da što više vremena provode na zraku. Takve su i želje njihovih roditelja koji se Gradu i Castrumu obraćaju, koji upozoravaju i predlažu svoje želje, s ciljem dodatnog unapređenja sadržaja dječjih igrališta, a koje potom u skladu s mogućnostima i realiziramo, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić, nakon što je prije nekoliko dana završeno uređenje dječjeg igrališta u Mutilskoj ulici u Puli.

HIP HOP - rotirajuća ljuljačka

Gradonačelnik je nadalje istaknuo da će, kao Grad prijatelj djece, nastaviti s obogaćivanjem dječjih igrališta novim igralima, održavati postojeća i uređivati ih i u godini koja je pred nama.

A kada je riječ o tek uređenom prostoru, na tom je igralištu postavljena HIP HOP - rotirajuća ljuljačka za dvoje djece, zasad jedina takva u Puli. Riječ je o sadržaju koji se svojim karakteristikama uklopio u igralište namijenjeno adrenalinskoj zabavi za stariju djecu. Za postavu rotirajuće ljuljačke izveden je betonski temelj, nakon čega je podloga prekrivena "rizlom" da oko sprave ne bi bilo blata.

Osim toga, dva nova igrala postavljena su i na dječjem igralištu "Staro Koparsko naselje", a riječ je o kombiniranoj penjalici i kućici na podestu. Kombinirana penjalica ima i tobogan, a kućica na podestu svojim šarenilom pravi je kutak čarolije za mlađu dječicu. Vrijednost ovih investicija, koje su se unatoč nepogodnim vremenskim prilikama uspjele završiti prije predstojećih blagdana, iznosi oko 120 tisuća kuna.

Igralište u Gervaisovoj

Usto je, u proteklih mjesec dana, u sklopu malih komunalnih akcija mjesnih odbora postavljena gumena podloga na dječje igralište na Zeleniki, a na dječjem igralištu u Gortanovoj ulici zamijenjene su stare sprave novom klackalicom i ljuljačkom, dok je na dječjem igralištu na Monvidalu postavljen drveni obrub na betonskom podestu oko novih sprava sa gumenim podlogama.

Nedavno je završilo uređenje i novog dječjeg igrališta u Gervaisovoj ulici na Novoj Verudi na površini od oko 200 metara kvadratnih. Na antistress podlozi igrališta postavljeno je pet igrala: klackalica za četvero djece, njihalica na oprugama za četvero djece, kućica za penjanje i provlačenje s dvostrešnim krovom, sprava za vježbu ravnoteže i vrtuljak. Također, postavljen je i stol s klupama, a dodatna urbana oprema i panelna ograda u zelenoj boji s integriranim dvokrilnim vratima postavit će se početkom sljedeće godine.

Radovi se aktivno nastavljaju i u narednom periodu te predstoji završetak rekonstrukcije dječjeg igrališta u Jeretovoj/Osječkoj ulici u sklopu malih komunalnih akcija Mjesnog odbora Sisplac, kao i zamjena dotrajale klackalice na igralištu na Sisplacu. U sklopu izvanrednog održavanja, pak, na dječjem igralištu u Kochovoj ulici obavit će se sanacija kombinirane drvene penjalice. Nova igrala na antistress podlozi i stazu dobit će i dječje igralište u Ulici Istarskog razvoda na Gregovici te će se hortikulturno oplemeniti zona dječje zabave.

- Briga za potrebe naših najmlađih naš je prioritet zbog čega se svake godine značajna sredstva ulažu u izgradnju i uređenje dječjih igrališta. Samo u posljednje četiri godine Grad Pula je u tu svrhu uložio više od šest milijuna kuna, s primarnim ciljem da se prikladno urede površine namijenjene djeci, i to u svim mjesnim odborima na području Pule. Sva igrališta izgrađena su i uređena u skladu s potrebama, normama sigurnosti i certifikatima, naglasio je direktor Castrum Pula 97 d.o.o. Aleksandar Matić te je pozvao građane da kvarove ili oštećenja na dječjim igralištima jave na telefonski broj Castruma 535-710 ili e-mail: [email protected], kako bi čim prije mogli pristupiti sanaciji, prije svega radi sigurnosti djece.

Održavanje povjereno Castrumu

Održavanje svih 70-ak dječjih igrališta na području Pule od ove je godine povjereno trgovačkom društvu Castrum Pula 97 d.o.o. putem kojeg se, samo za održavanje i uređenje dječjih igrališta, godišnje utroši oko milijun kuna. Kako ističe Matić, cilj je osigurati i održavati visoki standard kvalitete dječjih igrališta, pri čemu i Grad Pula u okviru svojih programa sudjeluje u unaprjeđenju ponude i kvalitete dječjih igrališta. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter