Ulaganja koja dugoročno smanjuju troškove i povećavaju konkurentnost

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Iako gosti to neće vidjeti, energetska učinkovitost itekako se osjeti u poslovanju neke turističke kuće ili hotela kroz manje troškove koji se tada ulažu u kadar, ali i druge investicije. Zelenome i uštedi energije okrenuo se i novigradski hotelijer Laguna Novigrad koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povukao 1,8 milijuna kuna, a vrijednost njihova projekta koji će se početi provoditi na jesen vrijedi 3,5 milijuna kuna.

Tako će se u hotelu Maestral zamijeniti stolarija te će se postavit štedljivija LED rasvjeta. Ujedno će se ugraditi nova visokoučinkovita dizalica topline koja će se koristiti za grijanje i hlađenje te pripremu tople vode. U hotelu Feral na Korčuli, koji je također u vlasništvu ovog hotelijera, toplinski će se izolirati krovište instalirati dizalica topline.

Tom su prigodom hotel s oznakom Prijatelj prirode, u kojem su u špici sezone popunjene sve sobe, obiški ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i ministar turizma Darko Lorencin, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos te
predsjednica Uprave Lagune Novigrad Zrinka Bokulić.

- Ulaganje u energetsku učinkovitost dio je investicijskog plana ulaganja za 2016. godinu. Namjera nam je da dodatno smanjimo utrošak energije i omogućiti lakše poslovanje kroz pred i posezonu kada se troši više energenta. Time ćemo biti dodatno motivirani na produženje sezone i aktivnosti oko dovođenja gostiju, rekla je Bokulić. Istaknula je da iduće godine Laguna Novigrad u svoje objekte planira uložiti 16 milijuna kuna, od čega se pet milijuna kuna odnosi na gostima "nevidljive" investicije, odnosno na energetsku učinkovitost i smanjenje potrošnje energenta.

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je da se ulaganjima u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potiče zeleni turizam. Istaknuo je i da Ministarstvo turizma trenutno izrađuje akcijski plan zelenog turizma.

- Kroz taj akcijski plan želimo obuhvatiti čitav sektor i djelovati i na ovako velike sustave kao što je Laguna Novigrad koji itekako mogu smanjiti svoje troškove, što je jako bitno, ali nam je jako bitno da to iskorištavamo i u marketinškom smislu. Važno je i da veliki objekti čim manje utječu na okoliš, što se u konačnici može kapitalizirati budućom zelenom markicom, odnosno prepoznatljivost. Kroz akcijski plan želja nam je izraditi sustav bodovanja, odnosno da "zelenu" komponentu počnemo kapitalizirati na tržištu, kazao je Lorencin ističući kako je turistima zaštita okoliša i ekologija jako bitan faktor.

Zmajlović je pak kazao da projektima koje sufinanciraju pokazuju kako zaštita okoliša i turizam idu zajedno.

- Danas smo obišli hotel koji primjenjuje tehnologije i procese koji štite okoliš, smanjuju troškove poslovanja i svojim gostima pokazuje da su odabrali hotel kojem nije svejedno kakav okoliš ćemo ostaviti našoj djeci. Uvjerili smo se da se na taj način mogu dobiti značajni državni poticaji. Energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša u obiteljskim kućama i zgradama, u javnim, komercijalnim objektima i turističkom sektoru ove godine potičemo sa 600 milijuna kuna. To je milijarda i pol kuna projekata koji su dobri za okoliš, dobri za smanjenje troškova i dobri za zelena radna mjesta, izjavio je Zmajlović.

Inače, na području Novigrada Fond je popratio investicije s pet milijuna kuna koje su ukupno
vrijedne između 11 i 12 milijuna kuna.

- To nije investicija u luksuz, već održivost i uštedu. I ono što je najvažnije za ovakav grad, to je investicija u konkurentnost. Takva ulaganju smanjuju troškove i povrat investicije. Povrat investicije umjesto šest godina, u ovom će hotelu biti za nepunih četiri godine, kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller. Istaknuo je i da će se financiranja kroz
ove programe nastaviti do 2020. godine.

Inače, ove godine Fond s 13 milijuna kuna sufinancira projekte obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Javni poziv još traje, a dosad je stiglo više od 50 prijava. (Barbara BAN)
 


Podijeli: Facebook Twiter