Ulagači iz Katara zainteresirani za pokretanje avioindustrije u Istri

Eskadrila borbenih aviona još u travnju 2012. godine premještena iz Pule u vojarnu na zagrebačkom Plesu (Arhiva)
Eskadrila borbenih aviona još u travnju 2012. godine premještena iz Pule u vojarnu na zagrebačkom Plesu (Arhiva)

Niti četiri godine otkad je Ministarstvo obrane bivšu zrakoplovnu bazu nedaleko Valture proglasilo neperspektivnim za vojsku, na tom se kompleksu veličine 25 hektara još ništa ne događa. Planove s bivšim vojnim aerodromom ima i pulska Zračna luka koja je u svojoj novoj Studiji razvoja aerodroma najavila ugradnju smjernica za bivšu vojnu bazu koju bi pak željeli preusmjeriti u drugu civilnu namjenu, a za što je moguće povući i značajna sredstva iz programa i fondova Europske unije.

Nedugo nakon odlaska vojske, koja je svoju borbenu eskadrilu još 2012. godine preselila u vojarnu na zagrebačkom Plesu, otvorilo se pitanje što bi se na toj lokaciji u svrhu poticanja daljnjeg razvoja i novog oživljavanja kompletne zone moglo realizirati. U planiranje se odmah uključila i Istarska županija koja nije skrivala želju da baš na toj lokaciji s vremenom zaživi servisna avioindustrija, a još prije dvije godine spominjali su se i potencijali zainteresirani ulagači iz Njemačke, Italije, Rusije, Švicarske, Kine pa i iz Hrvatske.

Servisiranje ili gradnja zrakoplova

Županija je potom krenula s prvim pripremama kako bi predaju zračne baze dočekali s gotovim planovima i projektima, ali i partnerima za gospodarsko osmišljavanje ovog velebnog kompleksa. No da se sve planirano uopće može staviti u funkciju, potrebno je bilo izraditi realizaciju gospodarske zone, ali i Urbanistički plan. Što se u međuvremenu dogodilo i ostaje li županija i dalje pri tome da se u bivšoj vojnoj bazi smjesti servisna avioindustrija putničkih aviona, ali i onih na mlazni pogon pa i vojnih zrakoplova, pitali smo  načelnika Županijske Uprave zaduženog za cijeli projekt Valeria Drandića. Dodajmo kako se svojevremeno najavljivalo i osnivanje pilotske akademije, pokretanje industrije montaže malih zrakoplova, ali i mogućnost otvaranja pogona za bojanje zrakoplova.

Drandić pak potvrđuje da je urbanistički plan zone bivše vojne zrakoplovne baze obuhvaćen izmjenama Prostornog plana Istarske županije kao preduvjeta promjene namjene zone koja je u ovom trenutku karaktera "posebna namjena".

- Donošenje izmjena Prostornog plana Istarske županije u završnoj je fazi, a zakonski rok unutar kojeg je iste potrebno usvojiti je 15. ožujak ove godine. Sukladno dosadašnjim modelima ustupanja državnog zemljišta, ispunjenjem navedenog uvjeta stvorit će se uvjeti za raspisivanje natječaja kojeg bi na naš zahtjev raspisao Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a za namjenu iz Plana, kaže Drandić.

Prema njegovim riječima, Istarska županija je i dalje na stajalištu da se na lokaciji bivšeg vojnog aerodroma realizira gospodarska zona namijenjena avioindustriji.

Dobro plaćena radna mjesta

- U izmjenama Prostornog plana navedene su upravo te djelatnosti kao što su održavanje aviona, proizvodnja aviona i dijelova aviona, proizvodnja helikoptera, konverzija aviona, pilotska akademija. Interes potencijalnih partnera i dalje je vrlo visok. Posljednji susret odrađen je s predstavnicima iz Katara, koji su vrlo zainteresirani i koji su najavili ponovni posjet, potvrđuje Drandić.

Dodaje da je Istarskoj županiji od velikog interesa da navedena poslovna zona oživi.

- Vjerujemo da će se datumi donošenja Plana poklopiti s kompletnim konstituiranjem Hrvatske vlade i svih tijela, uključivši i DUUDi-ja te da ćemo već u ožujku moći imati prave sugovornike na državnoj razini. Koordinaciju svih aktivnosti vezanih za oživljavanje navedene zone vršit će Istarska razvojna agencija - IDA, a cilj nam je da prioritetno privučemo djelatnosti koje zahtijevaju visokostručna i dobro plaćena radna mjesta, zaključuje

načelnik Županijske uprave Valerio Drandić. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter