Ukusno, ali s oprezom!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon upoznavanja s gljivama, nacinima njihova raspoznavanja i branja, vrsni poznavatelj gljiva Puljanin ?ino Tankovic na svom je trecem predavanju i radionici održanoj u citaonici Kluba umirovljenika gljive "prenio" u kuhinju. Naime, na red je došao onaj nakon branja najzanimljiviji dio - nacin pripreme i degustiranje gljivarskih delicija.

Valja istaknuti da se Tankovic gljivarstvom bavi 40 godina te da, kako i sam kaže, gljive ne odlazi brati, vec ih jednostavno uzeti. Dobar je poznavatelj šuma, tako da tocno zna u kojoj ga šumi i ispod kojeg grma ceka koja gljiva.

Ovog puta njegovo je zanimljivo predavanje pretvoreno u pravu "mirišljavu" radionicu iz koje su vrlo brzo izašle delicije spravljene od ovih cudesnih biljki. Iako naravno zima nije sezona gljiva, za ovu je prigodu na Pazinštini uspio pronaci gljivu zlatonoga trubaca.

Radi se o specificnoj gljivi koju jedinu, uz lisicarku, nikad ne napadaju crvi. Dakle, može se sama osušiti za tjedan dana, a da pritom ne istruli, što nije slucaj s ostalim gljivama. Poznato je da ukoliko se gljiva odmah nakon branja ne ocisti i pravodobno spremi u hladnjak, odmah je napadnu neželjeni "podstanari".

Uz zlatonogu trubacu na bogatu trpezu u citaonici Kluba umirovljenika Tankovic je donio još devet vrsta gljiva, a to su bile ljetni vrganj, crni vrganj, lisicarka, suha puževica, pepeljasta lisicarka, crna trubaca, suncanica i livadna zlataca od kojih je pripremio vrlo ukusan namaz. U ovakvoj ili slicnoj kombinaciji gljiva Tankovic u trenu spravi i do pet varijacija gljivastih namaza, no proces rada otkrio je za jedan donijevši sve potrebne sastojke.



Dakle, za dobivanje ovog iznimno ukusnog namaza, koji je poslužen u primamljivim dekoracijama planuo u trenu, potrebno je izdinstati jedan nasjeckani luk i jednu mrkvu na malo maslaca i maslinovog ulja. Na to se potom dodaju gljive koje mogu biti svježe, sušene ili zamrznute, a vrijedi znati i to da je ukoliko za to postoji mogucnost dobro upotrijebiti što više gljiva jer se tako dobiva još aromaticniji namaz. Na gljive se potom dodaje dva decilitra jušnog temeljca i ta se smjesa potom dinsta oko 30 minuta bez poklopca, da bi se voda u potpunosti istrošila.

Tako se dobiva gusta masa gljiva kojoj se potom dodaju zacini po ukusu, a to može biti vegeta, sol ili druge prirodne mirodije. Dobiveni namaz treba pustiti da se ohladi, a onda izmiksati s ostalim dodacima kao što je svježi sir, skuta, masni sir za topljenje (formadin), zatim tri crne i tri zelene masline, jedan kiseli krastavac, mala žlicica senfa, majoneza, peršin te ostali sastojci prema guštima. Poslužuje se na prepecenom kruhu, tostu i slicno, ovisno o maštovitosti kuhara.


Podijeli: Facebook Twiter