Ukusni muffini za svaciji gušt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teško da ima nešto tako ukusno kao socni, mekani, ukusni muffini ravno iz pecnice. Savršeni muffin izvana nikad nije tvrd, a kad ga vadite iz papira ili kalupa, on se brzo i lako odvaja. Muffine je jednostavno napraviti, brzo su gotovi, mogu biti slatki ili slani i ima tisuce kombinacija ovisno o ukusu i željama, što ih cini savršenim "kolacem" u ovo doba godine. Možete ih pokloniti ili sami uživati u njima.

Tijesto za muffine nikada nemojte miješati mikserom, vec rucno. Cilj je umiješati tijesto, a da ga što manje miješate. Nema veze što ce vam ostati grudice. Kod izrade tijesta za muffine cilj nije riješiti se grudica, vec tijesto promiješati tek toliko da se povežu suha, brašnasta i tekuca smjesa.

Uvijek koristite kalup - silikonski ili metalni, jer ako smjesu samo ulijete u papirnate cašice poslagane na lim za pecenje, sve ce vam se izliti ili se muffini nece dovoljno dobro dici. Najbolje je da papirice stavite u kalup - tako kalup necete morati namašcivati, odnosno muffini nece biti premasni.



Muffini sa sirom i tikvicama
Sastojci:
1 i tri cetvrtine šalice brašna, 1 i pol žlicica praška za pecivo, 1 žlicica sode bikarbone, pola žlicice soli, cetvrtina šalice maslaca, rastopljenog, 1 umuceno jaje, 1 caša mlijeka, 1 šalica isjeckane oguljene tikvice, tri cetvrtine šalice naribanog cheddar sira (može i Podravac ili Gouda), cetvrtina šalice svježe naribanog parmezana, po želji cetvrtina šalice prženog sjeckanog hamburgera (peceni špek), 1 cešanj cešnjaka, sitno sjeckan.
Priprema: Zagrijte pecnicu na 175°C. Stavite papirice u kalup za muffine. U vecoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac, jaje, mlijeko, tikvicu i cešnjak. Pomješajte "suhu" i "vlažnu" smjesu, sa što manje miješanja (dovoljno je kada brašno postane ljepljivo). Dodajte sir i špek i promiješajte tek toliko da se oni rasporede u smjesu. Napunite cašice skoro do vrha i pecite oko 30 minuta – isprobajte cackalicom je li gotovo (ako se smjesa lijepi za cackalicu još nije peceno). Poslužite toplo.



Muffini od šunke, sira i rajcica
Sastojci:
100g sjeckane šunke, dvije trecine šalice naribanog, cheddar sira (može i Podravac ili Gouda), tri cetvrtine šalice brašna za dizana tijesta, pola žlicice sode bikarbone, tri cetvrtine žlicice praška za pecivo, 6 cherry rajcica, prepolovljene, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1/3 šalice mlijeka, 2 žlice ulja, 1 umuceno jaje, sol i papar.

Priprema:
Zagrijte pecnicu na 200 °C. Stavite papirice u kalup za muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol (pripazite koliko cete soli staviti, jer ako je šunka jako slana nije ni potrebno soliti) i papar. U drugoj pomiješajte jaje šunku, sir, ulje, mlijeko i peršin. Pomiješajte obje smjese, tek toliko da se one povežu. Cašice napunite skoro do vrha i na kraju u svaku cašicu utisnite polovicu cherry rajcice. Pecite oko 15-18 minuta – isprobajte cackalicom je li gotovo (ako se smjesa lijepi za cackalicu još nije peceno). Poslužite toplo.


Podijeli: Facebook Twiter