Teško da ima nešto tako ukusno kao socni, mekani, ukusni muffini ravno iz pecnice. Savršeni muffin izvana nikad nije tvrd, a kad ga vadite iz papira ili kalupa, on se brzo i lako odvaja. Muffine je jednostavno napraviti, brzo su gotovi, mogu biti slatki ili slani i ima tisuce kombinacija ovisno o ukusu i željama, što ih cini savršenim "kolacem" u ovo doba godine. Možete ih pokloniti ili sami uživati u njima.
Tijesto za muffine nikada nemojte miješati mikserom, vec rucno. Cilj je umiješati tijesto, a da ga što manje miješate. Nema veze što ce vam ostati grudice. Kod izrade tijesta za muffine cilj nije riješiti se grudica, vec tijesto promiješati tek toliko da se povežu suha, brašnasta i tekuca smjesa.
Uvijek koristite kalup - silikonski ili metalni, jer ako smjesu samo ulijete u papirnate cašice poslagane na lim za pecenje, sve ce vam se izliti ili se muffini nece dovoljno dobro dici. Najbolje je da papirice stavite u kalup - tako kalup necete morati namašcivati, odnosno muffini nece biti premasni.
Muffini sa sirom i tikvicama
Sastojci: 1 i tri cetvrtine šalice brašna, 1 i pol žlicica praška za pecivo, 1 žlicica sode bikarbone, pola žlicice soli, cetvrtina šalice maslaca, rastopljenog, 1 umuceno jaje, 1 caša mlijeka, 1 šalica isjeckane oguljene tikvice, tri cetvrtine šalice naribanog cheddar sira (može i Podravac ili Gouda), cetvrtina šalice svježe naribanog parmezana, po želji cetvrtina šalice prženog sjeckanog hamburgera (peceni špek), 1 cešanj cešnjaka, sitno sjeckan.
Priprema: Zagrijte pecnicu na 175°C. Stavite papirice u kalup za muffine. U vecoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac, jaje, mlijeko, tikvicu i cešnjak. Pomješajte "suhu" i "vlažnu" smjesu, sa što manje miješanja (dovoljno je kada brašno postane ljepljivo). Dodajte sir i špek i promiješajte tek toliko da se oni rasporede u smjesu. Napunite cašice skoro do vrha i pecite oko 30 minuta – isprobajte cackalicom je li gotovo (ako se smjesa lijepi za cackalicu još nije peceno). Poslužite toplo.
Muffini od šunke, sira i rajcica
Sastojci: 100g sjeckane šunke, dvije trecine šalice naribanog, cheddar sira (može i Podravac ili Gouda), tri cetvrtine šalice brašna za dizana tijesta, pola žlicice sode bikarbone, tri cetvrtine žlicice praška za pecivo, 6 cherry rajcica, prepolovljene, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1/3 šalice mlijeka, 2 žlice ulja, 1 umuceno jaje, sol i papar.
Priprema: Zagrijte pecnicu na 200 °C. Stavite papirice u kalup za muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol (pripazite koliko cete soli staviti, jer ako je šunka jako slana nije ni potrebno soliti) i papar. U drugoj pomiješajte jaje šunku, sir, ulje, mlijeko i peršin. Pomiješajte obje smjese, tek toliko da se one povežu. Cašice napunite skoro do vrha i na kraju u svaku cašicu utisnite polovicu cherry rajcice. Pecite oko 15-18 minuta – isprobajte cackalicom je li gotovo (ako se smjesa lijepi za cackalicu još nije peceno). Poslužite toplo.