Ukusne maneštre od koromaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koromac (komorac, kopar) jedna je od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su je koristili stari Egipcani, Rimljani i Grci. U istarskoj je kuhinji takoder vrlo znana namirnica, posebno za Sensovo, kako se naziva svetkovina Uzašašca Kristova ili Spasovo.

Tragom starih (i dobrih) domacih recepata, koromac je posebno prisutan tog dana u maneštri s obveznim suhim svinjskim jezikom, premda se u nekim drugim receptima umjesto jezika može naci i komad sušene svinjske glave, odnosno neki drugi komad svinjetine. U pogledu namirnica u maneštri, varijacije su takoder razlicite, pa se osim samog graha, krumpira i koromaca, može naci i mladi grašak, šparuge, blitva, divlji radic…

Naravno da se koromac može pripremati i na druge nacine, kao prilog, u juhi, savijaci, umak, samo kao mirodija na mesu, no uvijek valja paziti na kolicinu buduci da divlji, onaj pravi, ima prilicno jak okus pa ne treba pretjerivati.



Maneštra od koromaca i mladog graška

Sastojci: dvije šalice graha, malo više od jedne šalice mladog graška, mac jedne pune šake koromaca, kapula, mrkvica, cetiri-pet režnja cešnjaka, malo masti ili pešta, oko pola kilograma suhog mesa ili kosti, nekoliko krumpir.

Priprema: grah namociti prvu vecer, takoder i komad sušene svinjske kosti ili rebra. U lonac od cetiri litre staviti grah i meso, kuhati jedan sat, a onda dodati malo masti ili pešta, nasjeckan cešnjak i kapulu, peršuna i celera nakosanog, može i s korijenom, jedna mrkva nasjeckana, grašak te koromac koji je pripremljen dan ranije tako da je opran onako u grancicama te oparen vrelom vodom ili pak skuhan tek nekoliko trenutaka i isjeckan, dodati i na kockice izrezan krumpir i tako lagano kuhati još dva sata. Ako je maneštra još rijetka, proci kroz nju žicom za palacinke.

Savjet:
ukoliko umjesto masnoce želite staviti pešt, nacinit cete ga tako da velikim nožem isjeckate (ispeštate) slaninu, cešnjak i peršun. U tom slucaju ove namirnice ne morate posebno dodavati u jotu (bilo koju maneštru) jedino ukoliko želite pojacati njihov okus.


Podijeli: Facebook Twiter