Koromac (komorac, kopar) jedna je od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su je koristili stari Egipcani, Rimljani i Grci. U istarskoj je kuhinji takoder vrlo znana namirnica, posebno za Sensovo, kako se naziva svetkovina Uzašašca Kristova ili Spasovo.
Tragom starih (i dobrih) domacih recepata, koromac je posebno prisutan tog dana u maneštri s obveznim suhim svinjskim jezikom, premda se u nekim drugim receptima umjesto jezika može naci i komad sušene svinjske glave, odnosno neki drugi komad svinjetine. U pogledu namirnica u maneštri, varijacije su takoder razlicite, pa se osim samog graha, krumpira i koromaca, može naci i mladi grašak, šparuge, blitva, divlji radic…
Naravno da se koromac može pripremati i na druge nacine, kao prilog, u juhi, savijaci, umak, samo kao mirodija na mesu, no uvijek valja paziti na kolicinu buduci da divlji, onaj pravi, ima prilicno jak okus pa ne treba pretjerivati.
Maneštra od koromaca i mladog graška
Sastojci: dvije šalice graha, malo više od jedne šalice mladog
graška, mac jedne pune šake koromaca, kapula, mrkvica, cetiri-pet režnja
cešnjaka, malo masti ili pešta, oko pola kilograma suhog mesa ili
kosti, nekoliko krumpir.
Priprema: grah namociti prvu vecer, takoder i komad sušene svinjske
kosti ili rebra. U lonac od cetiri litre staviti grah i meso, kuhati
jedan sat, a onda dodati malo masti ili pešta, nasjeckan cešnjak i
kapulu, peršuna i celera nakosanog, može i s korijenom, jedna mrkva
nasjeckana, grašak te koromac koji je pripremljen dan ranije tako da je
opran onako u grancicama te oparen vrelom vodom ili pak skuhan tek
nekoliko trenutaka i isjeckan, dodati i na kockice izrezan krumpir i
tako lagano kuhati još dva sata. Ako je maneštra još rijetka, proci kroz
nju žicom za palacinke.
Savjet: ukoliko umjesto masnoce želite staviti pešt, nacinit cete ga
tako da velikim nožem isjeckate (ispeštate) slaninu, cešnjak i peršun. U
tom slucaju ove namirnice ne morate posebno dodavati u jotu (bilo koju
maneštru) jedino ukoliko želite pojacati njihov okus.