Ukusne, kremaste i socne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog svog okusa, mekane kore i socnog mesa, ali i cinjenice da su izvanredan izvor mangana i vitamina C te vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2 tikvice su idealna ljetna namirnica. Uostalom da tome nije tako tikvice, koje izvorno poticu iz Meksika, ne bi se punih 10 tisuca godina konzumirale. Iako se mogu nabaviti tijekom citave godine, najukusnije su u sezoni, odnosno od svibnja do kolovoza. Uz plod, jestivi su i cvjetovi, koji se obicno pohaju. Ne manje važno je da se od njih mogu ciniti kulinarska cudesa. Uz to, plod je, u odnosu na ostalo povrce i cijenom pristupacan. Od tikvice, umješna domacica može pripraviti ukusnu juhu, nabujak, polpete, musaku, odnosno spraviti je s ostalim povrcem, rižom, tunom ili mesom…Tikvica se poha, prži i puni. Osim toga, nisko su kaloricne, i bez obzira kako spravljane i bile one kuhane, pecene, sirove ili pohane, jednako su atraktivne. U slucaju da ih imate viška mogu se i kiseliti, a znalci vele da dobro podnose i zamrzavanje ako se prethodno blanširaju.

Tikvice na grilu
Tikvice izrežite na uzdužne ploške i ispecite na maslinovom ulju u tavi ili na grillu. Dok su još vruce posložite ih na tanjur, posolite i slažite na njih ploške mozzarelle. Pospite potom vecim komadicima sira Grana Padano i ukrasite svježim bosiljkom.

Juha od tikvica
Tikvice operite, odstranite im pocetak i kraj, i narežite na kockice. Luk i cešnjak, takoder, izrežite na kockice i popirjajte na toplom maslinovom ulju. Kada cešnjak zamiriše, promiješajte i dodajte vec narezane tikvice. Nekoliko puta promiješajte pa zalijte vodom i posolite te pustite da sve skupa na laganoj vatri kuha dvadesetak minuta.

Peceni cvjetovi tikvice
Neoštecene cvjetove od tikvice dobro oprati, posoliti, uvaljati u brašno, zatim u razmucena jaja te pržiti na vrucem ulju dok ne porumene. Mogu se poslužiti i kao prilog uz meso, ali i kao atraktivno i samostalno jelo.


Podijeli: Facebook Twiter