Ukusna jela kuhana u lišcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuhanje u listovima povrca ima nekoliko prednosti: nadjev ostaje socan, a na taj se nacin mogu pripremati jela s malo ili gotovo bez masnoce. Najbolji su listovi blitve, zbog svog neutralnog okusa, za razliku od listova kelja ili špinata, jer ce okus nadjeva ostati neizmijenjen. Izaberite listove blitve u velicini koja odgovara vrsti nadjeva - što su veci, to bolje cuvaju nadjev. Stabljiku treba odstraniti, a kod velikih listova i bijelo rebro po sredini lista. Prije upotrebe listovi se prokuhaju u slanoj vodi kako bi omekšali, zatim se izravnaju i osuše cistom salvetom.

Ovako ce hrana ostati mekana
Kuhana pileca prsa cesto su suha i žilava, a u zelenim sarmicama ostat ce mekana i socna. Izrežite pileca prsa na manje komade, posolite ih, pospite naribanom limunovom korom i dodajte mnogo papra, te po želji mljevenog korijandra. Omotajte ih u vec prokuhane listove blitve, zavežite u svežnjice i kuhajte na pari dvadesetak minuta. Poslužite ih s umakom od mljevenih šampinjona i malo vrhnja.

Brzo kuhanje
Za jednostavnu i laganu zelenu štrucu prokuhajte desetak velikih listova blitve, izravnajte i osušite na cistoj salveti. Tri do cetiri lista stavite na dno namaštene široke posude, zatim na njih složite nekoliko slojeva kriški kuhane šunke posute ribanim sirom, sve zamotajte u štrucu, pažljivo je zavežite i na kraju premažite uljem. Pecite u vec ugrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 20 minuta, te izrežite kad se malo ohladi. Poslužite mlako s umakom od rajcica i bosiljka.

Od ostatka hrane
Prokuhajte i osušite male listove blitve. U sredinu svakog lista stavite malo smjese od isjeckanog mesa i salama, malo namocenog i ocijedenog mekog dijela kruha, jednog jaja, nekoliko žlica naribanog sira i zacina po želji. Omotajte okruglice i pricvrstite drvenim štapicima ili cackalicama. Popržite ih u tavi s isjeckanim lukom (oko cetvrt sata), dodajuci malo juhe ako je potrebno. Poslužite s kuhanom rižom.


Podijeli: Facebook Twiter