Ukupna sredstva smanjena za pedeset tisuća kuna

Za Organum Histriae izdvojeno je 35 tisuća kuna (Arhiva)
Za Organum Histriae izdvojeno je 35 tisuća kuna (Arhiva)

Proračun za glazbeno-scenske djelatnosti Istarske županije ove je godine "težak" 250 tisuća kuna, što je za 50 tisuća kuna manje od prošle, kada je iznosio 300 tisuća kuna. Dok je prošle godine najviše sredstava, odnosno 40 tisuća kuna dobio Međunarodni orguljaški festival Organum Histriae, ove je godine taj festival dobio 35 tisuća kuna isto kao i poznati, već tradicionalni Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav Umag.

Ostale stavke su gotovo iste kao lani. Trideset tisuća kuna ide OKUD-u Istra za 40. međunarodni susret harmonikaša, 20 Katedri Čakavskog sabora za glazbu Novigrad za 48. susret hrvatskih pjevačkih zborova, a po 15 tisuća kuna dobit će Pučko otvoreno učilište Poreč za dvije manifestacije - 54. koncerte u Eufrazijevoj bazilici i za festival "Antonio Janigro" 2015. Riječ je o etabiliranim i poznatim manifestacijama. Isto toliko ide i vrlo vrijednom pulskom Teatru Naranča za dječju čakavsku scenu, odnosnu za predstavu "Veli Jože".

Četiri su programa dobila po deset tisuća kuna, a to su 11. BaRoMus festival, Istarska glazbena scena mladih za Vesna, glazbene mladice i Teatar Tirena Zagreb za 11. kazališni kamp Istra/žimo Istru te Hrvatska glazbena unija - Podružnica Pula za Ljetne jazz radionice.

Najviše će programa dobiti pet tisuća kuna, a to su Udruga Monteparadiso za 23. Monteparadiso festival, Pulska filmska tvornica za Klub pulske filmske tvornice, Šikuti Machine Svetvinčenat za Grillpeace United 2015., te Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja za Glazbeni poučak.

Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za projekt "Zvuci Istre" dobit će pet tisuća kuna, kao i Nataša Dragun za koncert Flauta, sax i prijatelji te Gradska radionica za Točku susreta - Musicpolis. Za ostale programe predviđeno je deset tisuća kuna.

U ovoj stavki nema nekih novosti, riječ je o već afirmiranim programima, a niti iznosi nisu uvelike različiti od prošle godine za pojedine programe, jedino što je za cjelokupnu glazbeno-scensku djelatnost dodijeljeno manje sredstava. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter