Ukrasne zidne krpe svjedoce o povijesti svakodnevice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan istarskih muzeja priveden je kraju izložbom "Kad u kujni vlada red", kolekcijom dozidnica - ukrasnih zidnih krpa Muzeja Vojvodine, otvorenom u Povijesnom muzeju Istre.

- I naš se muzej ovom izložbom pridružio projektu posvecenom prehrani. Naime, za 2012. planiramo u koordinaciji istarskih muzeja pripremiti veliki projekt o prehrani kroz povijest.

Rijec je o povijesti iz svakodnevnog života i posebno mi je drago što je Muzej Vojvodine odlucio predstaviti dio svog bogatog postava kod nas, rekao je ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac.

Ravnatelj Muzeja Vojvodine Uglješa Belic istaknuo je da institucija na cijem je celu zapošljava 118 djelatnika te da ima 2.000 cetvornih metara i pet velikih muzejskih odjela.

Autorica izložbe Ljiljana Trifunovic kazala je da je u Puli izloženo 49, a u Novom Sadu bilo je prezentirano 65 dozidnica, te da je u Novom Sadu ta izložba bila vrlo dobro prihvacena jer pokazuje dio povijesti bliske ljudima, povijest svakodnevice.

Dozidnice su podijeljene na one obiteljske, ljubavne, higijenske, domoljubne, one s nizozemskih motivima, djecje, krevetske, šaljive, vjerske i ostale, i predstavljaju jednu misao, jednu po(r)uku.

Da se radi o vrlo vrijednom projektu te da se izložba savršeno uklopila u veliki zajednicki projekt istarskih muzeja, potvrdio je i županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je rekao i da je ovogodišnji Tjedan istarskih muzeja bio iznimno bogat dogadajima i vrlo uspješan.


Podijeli: Facebook Twiter