Ukrasite kuhinju slavinama i sudoperima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuhinja je najsloženija funkcionalno tehnološka cjelina svakog kucanstva. Uspješan spoj atraktivnog korpusa kuhinje s uredajima i opremom, u zadanim prostornim gabaritima i instalacijskim prikljuccima, rezultat je pažljivog projektiranja i odabira odgovarajucih elemenata. Opremanje kuhinje je izazov, a uspjeh u funkcionalnom i vizualnom smislu uvjetovan svakim detaljem.



Uspješno funkcioniranje kuhinje omogucava pravilan raspored njenih zona, ali i dobar odabir pratecih uredaja i opreme. Obzirom na ucestalost radnji poput pripreme i pranja, kuhinjske armature - slavine i sudoperi, zauzimaju posebno važno mjesto u opremanju kuhinje. Osim vizualnog doživljaja, koji odabranim dizajnom može znatno naglasiti estetske vrijednosti kuhinje, jednako su važni oni funkcionalno – uporabljivi, koji znatno olakšavaju radne procese.

Kuhinjske slavine i sudoperi se izraduju od razlicitih materijala, u razlicitim bojama, oblicima i dimenzijama. Velike i duge kuhinje pružaju apsolutnu slobodu u odabiru oblika i dimenzije sudopera, a one manje su cesto uvjetovane raspoloživim prostorom koji uskracuje odabir prema želji. Ipak, bez obzira na velicinu prostora, možete se poigrati kružnim ili kvadraticnim oblicima.



Sudoperi se izraduju u razlicitim oblicima i s razlicitim dodacima. Mogu se sastojati od jednog ili dva korita, s ugradenim ocjedivacem, dodatnim manjim koritom s cjedilom, ugradenom daskom za rezanje, dozatorom sredstva za pranje, mogucnošcu daljinskog upravljanja, itd. Osim za horizontalnu ugradbu, na tržištu se nude kutni koji ce na najbolji nacin iskoristiti plohe postavljene pod kutem od 90 stupnjeva. Najcešce se ugraduju u radnu plohu, a otvor za armaturu može može biti u sklopu sudopera ili izvan njega.



Materijali i boje za izradu su raznovrsni. Mogu biti od inoksa, prirodnog kamena, umjetnih masa, stakla ili kombinaciji razlicitih materijala. Odabir boje uskladite s odabranim bojama kuhinje tj. radne plohe. U nekim rješenjima vrlo efektni su kontrasti, npr. tamna radna ploha – svijetli sudoper ili obrnuto, a ponekad je stapanje boja sudopera i radne plohe odlican odabir u kuhinji.

Neizostavan element uz svaki sudoper je armatura tj. slavina. Prilikom odabira definirajte potrebu za jednorucnim ili dvorucnim upravljanjem, potreban kut pomicanja slavine, pripadnost visokotlacnom ili niskotlacnom sistemu. Odaberite slavine s keramickom brtvom, zbog duljeg roka trajanja.



Oblik slavine uskladite s potrebnim radnjama u kuhinji i osobnim željama. Visoke slavine oslobadaju više prostora u sudoperu te su idealne za kuhinje u intenzivnoj upotrebi. Svakodnevne procese pranja olakšat ce slavine s produžnim raspršivacem (poput tuša) koji se izvlaci i uvlaci prema potrebi u osnovnu armaturu. Integrirani dozator sredstva za pranje takoder olakšava i ubrzava radne procese.

Oblik i boju slavine uskladite s odabranim sudoperom. Ovi elementi cine cjelinu te ih je kao takve potrebno promatrati. Dizajn slavinu pretvara u pravo malo umjetnicko djelo, pa procesi pripreme i pranja namirnica i posuda postaju užitak.



Kuhinjski sudoperi i slavine postaju istaknuti elementi kuhinje, koji svojim dizajnom i funkcionalnim mogucnostima olakšavaju radne procese i kuhinju pretvaraju u prostor koji se više ne skriva vec ponosno pokazuje! (Monika Galovic Dumendžic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter