Ukrasi stižu najvjerojatnije ovaj tjedan

Jedino je zgrada Mullera u centru grada prigodno blagdanski ukrašena (M. MIJOŠEK)
Jedino je zgrada Mullera u centru grada prigodno blagdanski ukrašena (M. MIJOŠEK)

Studeni se polako i sigurno primiče kraju, prosinac je pred vratima, no da je pred nama mjesec darivanja, mjesec u kojem svi malo "otkače", mjesec kada sve svijetli i blješti, u Puli se još ne vidi. Ukrašavanje grada blagdanskim lampicama, procijenjene vrijednosti na čak 1,8 milijuna kuna, još nije ni počelo, a ne zna se ni kada će. Iz pulske Herculanee izvijestili su nas da je postupak nabave još tijeku koji će najvjerojatnije biti okončan ovaj tjedan, a tada bi moglo i krenuti ukrašavanje grada.

Dotad će građani moći uživati u tek sporadičnim ukrasima, uglavnom izloga privatnika koji su si već dali truda i ukrasili svoje radnje prigodnim blagdanskim ukrasima, stvarajući tako poznatu blagdansku atmosferu u kojoj svi toliko uživaju.

U gradu se stoga još ne osjeća božićni i novogodišnji duh, jedino što ukazuje da su blagdani pred vratima jest bogato okićena i ukrašena zgrada Muellera u Flanatičkoj. Ipak, vremena još ima, ako ništa drugo, barem do 6. prosinca na blagdan sv. Nikole kada je tradicionalno krajnji rok za ukrašavanje grada.

S ukrašavanjem se, podsjetimo, kasni jer će Pula ove godine dobiti nove božićne i novogodišnje ukrase jer dosadašnji, izrađeni još 2008. godine, zastarjeli su i dotrajali. Procijenjena vrijednost novih ukrasa je 1,8 milijuna kuna, a radi se suvremenoj tehnologiji koja ima značajne prednosti, ne samo u tehničkim karakteristikama, već i u kasnijim troškovima održavanja, prije svega zbog dužine trajanje svjetlećih tijela kod LED rasvjete. Ove godine je tako u planu izrada i zamjena postojeće novogodišnje dekoracije za pet lokacija - Trg na Mostu (kružni tok na Punti), potez od Laginjine Giardini do Istarske, potez od Flanatičke - Sergijevaca – Kandlerove, novogodišnja jelka te trg Forum. Na tim će lokacijama biti ugrađena nova "rgb led dioda" tehnologija s mogućnošću izbora 16 milijuna boja koje će se moći mijenjati. Također, postojeća svjetleća kugla koja će visjeti na Forumu, osim promjene raznih boja, bit će u mogućnosti ispisivati razne poruke i animacije božićnih sadržaja.

Na preostalim lokacijama, Arsenalskoj, ulici Veruda, Zagrebačkoj, Ulici 119. brigade, Giardinima (kula), stupovima javne rasvjete na Stoji, Verudi, Vidikovac, S-krivini, zaobilaznici, Veli Vrh s prigradskim naseljima, Trgu Republike te Titovom parku, na ukrasima će biti zamijenjena postojeća tehnologija LED svjetlećim tijelima bijele boje. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter