Ukrasi i dekoracije obilježja identiteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji, 19. svezak arheološkog casopisa Histria Antiqua, objavljen u nakladi Instituta društvenih djelatnosti "Ivo Pilar" iz Zagreba, Medunarodnog istraživackog centra za arheologiju Brijuni- Medulin te Društva za povijest i kulturni razvitak iz Pule, posvecen je doajenu hrvatske arheologije prof. dr. Marinu Zaninovicu, a u povodu 80. obljetnice njegovog života i rada (Ante Rendic-Miocevic).

Tim se clankom ujedno i otvaraju stranice ovog izdanja koje, prema obicaju, okuplja strucne radove predstavljene na Medunarodnom arheološkom savjetovanju koji donose one iz 2009., kada je tema pulskog susreta bila "Umjetnicki obrt od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka".

Predmetima umjetnickog obrta i duhovnog razvitka stanovnika anticke Istre posvetila se Vesna Girardi Jurkic, izdvojivši pritom primjere keramickih proizvoda, mozaicnih podnih i zidnih detalja (tegula vemicula s likom Dioniza iz rimske vile u Verigama na Brijunima i kompozicija "Kažnjavanje Dirke" iz urbane vile u Puli), kao i kamene skulpture (Antonije Minor i Agripine Minor u Puli). Svi primjeri rezultat su istraživanja na arheološkim lokalitetima Pule, Medulina, Nezakcija, Savudrije, Sv. Ivana Kornetskog, Poreca i Plomina.

One s otoka Krka, odnosno na položaju Šinigoj u istoimenom gradu, obradila je Klara Buršic Matijašic, a donose detalje o torkvesima, ili kolutastim ogrlicama, koje su bile omiljen nakit u razdoblju broncanog doba. Obrtnicke ili umjetnicke dekoracije antickih javnih spomenika Grada Pule, s naglaskom na Slavoluk Sergijevaca, "kao jedan od najljepših djela antickog kamenoklesarstva i dometa dekorativnih elemenata izradenih izuzetnim obrtnickim umijecem pod utjecajem helenisticke umjetnosti", bile su predmet istraživanja Kristine Džin.

Temom istarskog poluotoka bavile su se i Vlasta Begovic Dvoržak te Ivancica Dvoržak Schrunk, i to životom u maritimnoj vili u uvali Verige na Brijunima u svjetlu nalaza luksuzne keramike i staklenih posuda. Svojim su analizama, koji se oslanjaju i na znanstvene podatke višegodišnjih istraživanja od pocetka prošlog stoljeca, utvrdile visoku razinu života u vili cija je oprema ocrtavala kulturni identitet vlasnika i njegov socijalni status, kao i cinjenicu da je vila igrala znacajnu ulogu u konstituiranju i znacenju socijalnih odnosa.

Histria Antiqua se precizno osvrce i na rezultate istraživanja s Vižule kod Medulina (Zrinka Ettinger Starcic), kao i na analizu fragmenata oslikane žbuke pronadene ispred amfiteatra u Puli (Astrid Mirjana Majkic), a koji otkrivaju pripadnost kasnom drugom pompejanskom stilu. Takoder, tu je i naslov posvecen otkricu zlatnog nakita u Sv. Ivanu Kornetskom u Istri Biljane Petrovic Markežic i Branke Miloševic, a upozorava na grobnu parcelu sa zidanom grobnom konstrukcijom unutar koje je, nakon ritualnog spaljivanja, pokopana ženska osoba. Pronadeno je ondje citavo bogatstvo priloga - od zlatnih nalaza, prstenja i privjesaka i dr.

"Arheologija broda i plovidbe: šivani brod u uvali Caski na Pagu - istraživacka kampanja 2009." naslov je koji potpisuju Irena Radic Rossi i Giulia Boetto, a onaj Vladimira Kovacica glasi "Novootkriveni porecki sjeveroistocni Decumanus". Posljednji clanak donosi podatke o dobro ocuvanom decumanusu na dubini od 180 centimetara pronadenom prije dvije godine unutar porecke starogradske jezgre, a nedaleko od tog grada, s nalazišta Lorun, odnosno tamošnje maritimne vile, dolaze rezultati tima strucnjaka (G. D'Inca, V. Kovacic, A. Marchiori, Y. Marion, G. Rosada, G. Rousse, F. Tassaux, M. Zabeo).

U skupini znanstvenih radova koji se doticu istarskog poluotoka jest i onaj Teodore Šalov "Najnovija arheološka istraživanja kod Poreca: Anticki lokalitet Radi i otkrice nedaleke prapovijesne pecine". Citatelj nadalje može pronaci clanke koji tretiraju razlicita druga podrucja domacih i europskih arheoloških lokaliteta iz pera svjetski priznatih i uglednih arheologa i na originalnom jeziku.

I ovaj je svezak Histriae Antique, ciji je sadržaj tiskan na 379 stranice, objavljen uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a.


Podijeli: Facebook Twiter