Ukrali više od tonu i pol cijevi od mesinga

Poduzetnička zona u Galižani (M. KOŠTA)
Poduzetnička zona u Galižani (M. KOŠTA)

Rekordan ulov imali su mladi Galižanci u dobi od 19, 24 i 29 godina koji su s jedne parcele u Galižani ukrali gotovo 1,8 tona mesinga i bronce! Da budemo točni - 1,633 tone mesinganih i 183 kg brončanih cijevi.

Za pretpostaviti je, iako je policija o detaljima krađe iznijela vrlo šture podatke, da je riječ o sakupljačima sekundarnih sirovina. Cijevi od mesinga i bronce ne ugrađuju se u domaćinstva i najlakše ih je utopiti na otpadu. Naime, otkupna cijena mesinga kreće se od 8 do 16 kuna, a bronce od 20 do 30 kuna.

Računajući najveće cijene otkupa, dakle za mesing oko 16 kuna, a za broncu 30 kuna, lopovi su mogli zaraditi oko 30-ak tisuća kuna, no šteta koju su prouzročili kudikamo je veća.

Policija je, dakle, samo izvijestila da je za tešku krađu provaljivanjem u metalni kontejner u Galižani osumnjičila 19-godišnjaka, 29-godišnjaka i 24-godišnjaka iz Galižane.

Krađu su, kako kažu u PU istarskoj, počinili u razdoblju od 28. studenog do 2. prosinca. Pomoću, policijskim rječnikom rečeno, prikladnog predmeta obili su vrata kontejnera te iz njega ukrali cijevi.

Kaznenim dijelom oštetili su 59-godišnjaka iz Kostrene za oko 160 tisuća kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv mladića je podnijeta odgovarajuća prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Osobe zaposlene u poduzetničkoj zoni u Galižani kazale su nam da ne znaju u kojoj se tvrtki dogodila krađa. No, kažu da cijevi od mesinga i bronce tamo nitko ne proizvodi, ali je moguće da su dovezene na doradu.

Više od tonu i pol cijevi lopovi zasigurno nisu iznijeli i odnijeli na rukama pa se može zaključiti da se kontejner u koji su provalili nije nalazio na mjestu izloženom pogledima prolaznika. Stoga i ne čudi da su u pet dana odvezli tu količinu a da nikome nisu bili sumnjivi.

Da su svakog dana, i to bez sumnje kombijem ili pak kamionom, odvozili dio, morali su svaki puta ukrcati oko 350 kilograma.

Ako je pak u pitanju bio kombi, i cijevi su uspjele stati u njega, lopove nije bilo nimalo lako otkriti.

Budući da je policija po pitanju ovog slučaja bila poprilično tajanstvena, nije poznato je li ukradeni materijal vraćen vlasniku te je li trojac odranije poznat po sličnim kaznenim djelima. No, budući da je u policijskom izvješću navedena šteta od 160 tisuća kuna, može se pretpostaviti da su lopovi materijal ipak uspjeli utopiti. (S. PERŠIĆ, M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter