Ukrali tracnica u vrijednosti pola milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako su izracunali u HŽ Infrastukturi, od pocetka godine do listopada, ovisno od mjeseca do mjeseca, prosjecno se dogadalo tri do pet krada tracnica mjesecno, a ukupna je vrijednost ukradene robe - gotovo pola milijuna kuna.

Željezo i bakar "zahvalan" su materijal jer se na njemu može zaraditi. To je i razlog zbog kojeg su željeznicke tracnice, bez obzira na njihovu velicinu i težinu, cesta meta lopova. Kilogram starog željeza, naime, placa se 1,20 do 1,50 kuna. Kilogram bakra kao sekundarne sirovine otkupljuje se za prosjecno 30 kuna po kilogramu.

- Krade nastaju uglavnom na kolosijecima izvan upotrebe ili na sporednim kolosijecima te u skladištima, vele u HŽ Infrastrukturi. "Na žalost, teško ih je sprijeciti unatoc nadzoru što ga provodi poslovodno osoblje. Svi slucajevi krade obvezatno se prijavljuju mjerodavnim policijskim postajama, a dokumentacija o njima prosljeduje u opcinska državna odvjetništva radi pokretanje kaznenog postupka protiv poznatih i nepoznatih pocinitelja kaznenog djela", vele u HŽ Infrastukturi.

No, gospodarsku korist cjepkanjem pruga ne ostvaruju samo poznati i nepoznati pocinitelji s obzirom da i same željeznicke tvrtke nastoje ostvariti gospodarsku korist od stare "robe". Više od 2,14 milijuna kuna tako je Infrastruktura ove godine zaradila prodajom sekundarnih sirovina, odnosno sortiranjem željeza pridobivenoga od starih tracnica i skretnica, kao i bakra, aluminija i drugih kovina. (G. GALIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter