Ukrali 24 metra gurni s kapelice i crkve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Netko je pod krinkom noci, u par dana izmedu ophodnje zaštitara, s kapelice i crkve na Božjem Polju skinuo bakrene gurne. Gurne su uklonjene sa stražnje strane kapelice ispred groblja, kao i s grobljanske crkve svete Marije, do kojih ne dopire svjetlo javne rasvjete, saznajemo od Gordane Bottezar procelnice opcinske uprave.

"To je stvarno nevjerojatno, da netko ide ukrasti gurne s kapelice i crkve. Ne znam što bih rekla jer se ne radi o nekoj ogromnoj vrijednosti. Tih približno 24 metra bakrenih gurni vrijedi možda 10.000 kuna, a za to je trebalo pratiti kada zaštitar obilazi Božje Polje i trebalo je doci kamioncinom po noci. Opcina dobro održava i redovito kosi okoliš, pa im nije bio problem vozilom doci iza kapelice", kaže Bottezar.



Lopov ili lopovi svoju su drsku kradu tempirali baš prije blagdana Velike Gospe, kada se na Božjem Polju tradicionalno okuplja na svecanu misu veliki broj hodocasnika iz citave Istre i šire.

Bottezar kaže da je kradu primijetio zaštitar prije desetak dana i Opcina je slucaj prijavila policiji. Bili su, kaže Bottezar, posebno zateceni nacinom na koji su lopovi skinuli gurne: kao da su krampom razvalili bakrene držace. Ni jedan držac nije ostao citav.

Podsjetimo da je Vižinada bila žrtvom drskog kradljivca i prije dvije-tri godine. Tada su mu na meti bili retrovizori na raskršcima, koji su nestajali dva puta s istih raskršca. Ni tom prilikom nije ucinjena narocito velika financijska šteta, ali je zacudila drskost kradljivca – ovoga puta i više, buduci da je krao s groblja.


Podijeli: Facebook Twiter