Ukrajinski vojnici i civili odlaze s Krima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska vojska počela je postupno vraćati svoje pogranične postrojbe s Krima, poluotoka koji se sada nalazi pod kontolom ruske vojske, objavio je u četvrtak visoki ukrajinski dužnosnik.

"Počeli smo postupni povratak naših vojnika i njihovo raspoređivanje u regijama Hersonu i Mikolajivu", rekao je zamjenik načelnika ukrajinske pogranične službe Pavlo Šišolin. On je isto tako rekao da je oko tisuću civila napustilo Krim otkad je kontrolu nad tim poluotokom preuzela Rusija.

Borba za oslobođenje

"Ukrajina će se boriti za oslobođenje Krima čije pripojenje Rusiji nikada neće priznati", kaže se u rezoluciji koju je u četvrtak usvojio ukrajinski parlament.

"Ukrajina neće prestati s borbom za oslobođenje Krima, koliko god duga i bolna ona bila", kaže se u rezoluciji izglasanoj na inicijativu privremenog predsjednika Oleksandra Turčinova. "Ukrajinski narod nikada neće priznati aneksiju Krima", kaže se u tekstu u kojem se naglašava da je granice promijenila Rusija koja je trebala biti jamac suvereniteta Ukrajine otkad je ta bivša sovjetska republika odustala od nuklearnog arsenala 1994.

Zastupnici su se u rezoluciji obratili i međunarodnoj zajednici zatraživši da "ne prizna samoproglašenu republiku Krim, te pripojenje Krima i Sevastopolja Rusiji". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter