Ukrajinski prosvjednici srušili Lenjinov kip

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski prosvjednici u nedjelju su srušili kip utemeljitelja SSSR-a Vladimira Iljiča Lenjina u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, na masovnom prosvjedu protiv predsjednika Viktora Janukoviča i njegovih planova uspostave tješnjih veza s Rusijom.

Rušenje kipa, što je simbolično odbacivanje moći Moskve, dogodilo se nakon što su oporbeni čelnici stotinama tisuća prosvjednika rekli da nastave vršiti pritisak na Janukoviča kako bi zbacili njegovu vladu. Izvjestitelj agencije Reuters s prosvjeda vidio je kako prosvjednici razbijaju kip čekićima nakon što su ga oborili pomoću užadi i metalnih poluga.

Nedjeljni skup predstavlja dodatnu eskalaciju u tjednima sukobljavanja između ukrajinskih vlasti i prosvjednika koje je izazvalo strahove od političke i gospodarske nestabilnosti u bivšoj sovjetskoj republici. "Ovo je odlučujući trenutak u kojem su se Ukrajinci okupili jer ne žele živjeti u zemlji u kojoj vlada korupcija i gdje nema pravde", rekao je Vitalij Kličko, dva metra visoki boksački prvak svijeta koji se profilirao kao jedan od vođa razjedinjene ukrajinske oporbe.

Kličko je pozvao sve Ukrajince koji podupiru europsku budućnost svoje zemlje da prosvjeduju dok se ne ispune njihovi zahtjevi. "Naš prosvjed je miran ali ćemo izvršiti pritisak na vladu kako bi se ispunili naši zahtjevi", dodao je Kličko.

Oko 350 tisuća ljudi prosvjedovalo je na skupu prošle nedjelje na središnjem Trgu neovisnosti u Kijevu, dan nakon što je policija nasilno rastjerala prosvjednike i novinare, što je naišlo na osudu zapadnih zemalja. Tijekom prosvjeda, na kojima je zatražena ostavka Janukoviča, izbili su sukobi u kojima je ozlijeđeno više od stotinu ljudi. Prosvjedni pokret nastao je kao rezultat političkog zaokreta Janukoviča koji je zaustavio pripremu ugovora o pridruživanju s EU-om. Ukrajinska oporba ustvrdila je u subotu da Janukovič uskoro namjerava potpisati sporazum o carinskoj uniji s Rusijom. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter