Ukrajinski premijer sutra pred Vijećem sigurnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk će u četvrtak poslijepodne biti na otvorenoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti, izvijestili su u utorak diplomati.

Jacenjuk će se obratiti Vijeću koje će usto o stanju u Ukrajini i na Krimu informirati zamjenik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Jeffrey Feltiman.

Sjednica počinje u 15.00 sati po mjesnom vremenu (20.00 sati po srednjoeuropskome), a njome će predsjedati luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, dodaje luksemburško izaslanstvo u UN-u. Luksemburg predsjeda Vijećem u ožujku.

Sjednica se održava tri dana prije referenduma na Krimu na kojemu će birači moći birati između pripojenja Rusiji i znatno proširene autonomije. Zapad i vlasti u Kijevu smatraju taj referendum protuzakonitim.

Jacenjuk će se u srijedu prije toga sastati s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući. Separatističke vlasti na Krimu u utorak su otišle korak dalje prema pripojenju Rusiji donošenjem izjave o neovisnosti.

Premda je već pet zasjedanja posvetilo ukrajinskoj krizi, Vijeće sigurnosti koje ima petnaest članova, još nije utvrdilo zajedničko stajalište o toj krizi.

Moskva, stalna članica Vijeća, raspolaže pravom veta i tako može spriječiti svaku odluku tog tijela. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter