Ukrajinski predsjednik i oporba potpisali sporazum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u petak je potpisao sporazum s trojicom oporbenih čelnika da bi se okončala kriza koja je dovela do nasilnih sukoba između prosvjednika i policije u glavnom gradu Kijevu.

Reutersov dopisnik na potpisivanju sporazuma u predsjedničkom uredu rekao je da se Janukovič nije nasmiješio tijekom svečanosti koja je trajala svega nekoliko minuta.

Sporazum je potpisan nakon što je Janukovič objavio da će održati prijevremene izbore, formirati vladu nacionalnog jedinstva i smanjiti predsjedničke ovlasti.

Sporazumu su svjedočila dva europska ministra vanjskih poslova koja su i posredovali u njegovu postizanju.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski napisao je na Twitteru da je sporazum "dobar kompromis za Ukrajinu. Daje izglede za mir. Otvara put za reformu i prema Europi. Poljska i EU ga podržavaju".

Oporba je odlučila potpisati sporazum s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem do kojeg je došlo zahvaljujući europskom posredovanju, izjavio je jedan od njezinih glavnih čelnika Oleg Tiagnibok.

Sporazum je odobrilo "Vijeće Majdana", po imenu trga u središtu Kijeva kojega tri mjeseca u okupaciji drže prosvjednici, a sadrži sve struje oporbe, političkih stranaka, predstavnika civilnog društva i radikalnih skupina.

Oporba ipak zahtijeva da sadašnji ministar unutarnjih poslova Vitalij Zaharčenko ne uđe u buduću vladu te da glavni tužitelj Viktor Pšonka bude smijenjen s dužnosti. Njih se dvojicu optužuje zbog uloge u policijskoj i sudskoj represiji prosvjednika u Ukrajini.

Tiagnibok je šef nacionalističke stranke Svoboda i jedan od tri glavna čelnika političke oporbe.

Glavne točke sporazuma ukrajinskog predsjednika i oporbe

- obnova ustava iz 2004.: u 48 sati nakon potpisivanja sporazuma, mora se usvojiti i proglasiti zakon kojim se obnavlja ustav iz 2004., ali uzimaju u obzir i amandmani izglasani nakon toga.

- vlada nacionalnog jedinstva: potpisnici se obvezuju osnovati koaliciju i formirati vladu nacionalnog jedinstva u roku 10 dana od obnove ustava iz 2004.

- ustavna reforma: radovi na reformi ustava koji će predviđati ravnotežu vlasti predsjednika, vlade i parlamenta, počet će smjesta i biti dovršeni do rujna 2014.

- prijevremeni predsjednički izbori: predsjednički izbori održat će se kad se usvoji novi ustav, ali ne kasnije od prosinca 2014. Usvojit će se novi izborni zakoni.

- istraga: istrage o nedavnom nasilju vodit će se pod zajedničkim nadzorom vlasti, oporbe i Vijeća Europe.

- nasilje i zauzimanje ulica: vlasti neće uvesti izvanredno stanje. Vlasti i oporba suzdržat će se od upotrebe nasilja. Parlament će usvojiti novi zakon o amnestiji.

Obje strane poduzet će ozbiljan napor za povratak u normalu u gradovima i selima, uz evakuaciju upravnih i javnih zgrada i deblokadu ulica, parkova i trgova.

Oružje u ilegalnom posjedu mora se predati ministarstvu unutarnjih poslova. Vlada će smjeti koristiti snage reda samo za zaštitu javnih zgrada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter