Ukrajinski parlament traži oslobadanje Timošenko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici ukrajinskog parlamenta izglasali su u subotu rezoluciju kojom se traži "hitno" oslobadanje zatocene oporbene celnice Julije Timošenko, bez potrebe za potpisom predsjednika, ali sve odluke parlamenta dovode u pitanje izaslanici koji sudjeluju na kongresu proruskih regija u Harkivu.

Timošenko je pritvorena 2011. za zloporabu ovlasti povezano s plinskim sporazumom koji je potpisala s Rusijom dok je bila premijerka, nakon sudenja koje je EU ocijenila politicki motiviranim.

Zastupnici su u petak izglasali amandman na kazneni zakon koji bi omogucio oslobadanje Timošenko ali je on zahtijevao predsjednicki potpis.

Kci Julije Timošenko krenula je u subotu prema Harkivu kako bi se susrela sa svojom majkom, a rekla je novinarima da Julija Timošenko još uvijek nije oslobodena.

Ukrajinski je parlament nešto ranije imenovao i novog ministra unutarnjih poslova, suradnika Julije Timošenko. Arsen Avakov izabran je na plenarnoj sjednici s 275 glasova od 324 glasaca. Drugi bliski suradnik Julije Timošenko, Oleksander Turcinov ranije je izabran za predsjednika parlamenta.

Medutim, na kongresu proruskih regija u Harkivu, koji je poceo u subotu, sudionici stavljaju pod znak pitanja legitimitet parlamenta.

Parlament je u posljednja 24 sata usvojio seriju odluka kojima se smanjuju predsjednikove ovlasti i utire put formiranju vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenim predsjednickim izborima.

Mihajlo Dobkin, guverner regije Harkiva kazao je da se kongres ne sprema podijeliti zemlju, vec ocuvati je.

Medutim, u rezoluciji usvojenoj na skupu kaže se: "Uvjeti pod kojima je parlament donio odluke dovode u sumnju njihov legitimitet i legalitet".

Dodaje se: "Tijela središnje vlasti su paralizirana. Dok se ponovno ne uspostave ustavni red i poredak... odlucili smo preuzeti odgovornost za ocuvanje reda, pravnog poretka, ljudskih prava i sigurnosti ljudi na našim terotorijima." (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter