Ukrajinski graničar ubijen na granici s Rusijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mira nema na ukrajinsko-ruskoj granici gdje su proruski separatisti na istoku Ukrajine pucali iz minobacača na granični prijelaz noću i ubili graničara, a četvoricu drugih ranili, objavile su postrojbe za zaštitu granica u srijedu za kada je u Berlinu najavljen sastanak šefova diplomacije Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske.

Približno 20 granata ispaljeno je iz zaseoka Markino na graničnom prijelazu Novoazovsk, u području Donjecka, istaknuo je isti izvor. 

Separatisti su otvorili vatru na skupinu graničara koji su dolazili preuzeti dužnost. Četvorica su ranjena, od kojih trojica teško. 

Nadzor granice s Rusijom jedan je od glavnih ciljeva "antiterorističke operacije" koju je pokrenuo Kijev pošto je u ponedjeljak navečer istekao prekid vatre koji je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odlučio ne produljiti. 

Kijev želi osigurati nadzor nad nacionalnim teritorijem i spriječiti ulaz pojačanja za proruske separatiste. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ukrajinski Pavlo Klimkin, njemački Frank-Walter Steinmeier i francuski Laurent Fabius razgovarat će u srijedu u Berlinu o ukrajinskoj krizi dok Kijev nastavlja vojne operacije protiv separatista na istoku Ukrajine, a Moskva ga optužuje da podriva mirovni proces.

U središtu razgovora bit će prekid vatre koji je Kijev odbio produljiti, kao i nastavak pregovora Kijeva s pobunjenicima te uloga Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter