Ukrajinske vlasti prijete Grkokatoličkoj crkvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinske vlasti upozorile su tamošnju Grkokatoličku crkvu da prestane sudjelovati u proeuropskim prosvjedima na glavnom kijevskom trgu ili će se suočiti sa zakonskim posljedicama, javljaju AFP i Radio slobodne Europe.

Ministarstvo kulture u ponedjeljak je uputilo pismo čelništvu ukrajinskih grkokatolika u kojem navodi da je sudjelovanje svećenstva na prosvjedima protuzakonito. Ukrajinski zakon, naime, zabranjuje služenje vjerskih obreda izvan mjesta koja su za to predviđena.

- Nastavak kršenja zakona mogao bi dovesti do poduzimanja zakonskih akcija da bi se zaustavile aktivnosti Grkokatoličke crkve, navodi se u pismu.

Grkokatolički svećenici nekoliko puta na dan služe mise za Trgu neovisnosti u Kijevu na kojem se od kraja studenoga svakodnevno okupljaju prosvjednici, nezadovoljni odlukom predsjednika Viktora Janukoviča da se umjesto prema Bruxellesu okrene Moskvi. U dvama posebnim šatorima podignutima na trgu prosvjednici mogu sudjelovati na misama, pomoliti se, ispovjediti, pa čak i krstiti djecu.

Poglavar ukrajinskih grkokatolika Svjatoslav Sevčuk kazao je da crkva nije mogla ignorirati zahtjeve prosvjednika koji su tražili vjersku pomoć na trgu. "To je njihovo pravo. I ovo je prvi put otkako je Ukrajina neovisna da nam se prijeti uskraćivanjem zakonskog statusa. Mislili smo da su vremena progona svećenika iza nas", priopćio je Sevčuk.

- To je nemoralno i nelegalno. Ne možete ljudima zabraniti da se mole, kazao je AFP-u jedan od prosvjednika.

Procjenjuje se da oko 4,2 od 45 milijuna Ukrajinaca pripada Grkokatoličkoj crkvi, najvećoj crkvi istočnog obreda u potpunoj zajednici sa Svetom Stolicom, koja je po brojnosti vjernika treća denominacija u Ukrajini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter