Ukrajinska oporba poziva na rušenje vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska oporba pozvala je u subotu na rušenje vlasti izlaskom na ulice, nakon nasilnog rastjerivanja prosvjednika koji su zauzeli središte Kijeva prosvjedujući protiv odbijanja da se zemlja pridruži Europskoj uniji.

Zatočena oponentica i bivša premijerka Julija Timošenko pozvala je Ukrajince da "ustanu protiv diktature" i okupe se u nedjelju u Kijevu, gdje je oporba predvidjela novi prosvjed u podne. "Ne napuštajte ulice dok se ne sruši režim mirnim putem", dodala je Timošenko koja služi zatvorsku kaznu od sedam godina. Europska unija zatražila je njeno oslobađanje.

Ukrajinska interventna policija evakuirala je silom u subotu ujutro tisuću oporbenih prosvjednika s Trga nezavisnosti, u središtu Kijeva. Prosvjednici su osudili odbijanje predsjednika Viktora Janukoviča u petak u Vilniusu da potpiše sporazum o pridruživanju EU-u, pripreman mjesecima, kao i vraćanje zemlje u okrilje Rusije.

"Prosvjed je rastjeran na nasilan način", osudio je na Twitteru zastupnik Andrej Ševčenko, po kojemu ima "više desetaka" ozlijeđenih i privedenih. "Trideset i pet osoba moralo je dobiti medicinsku njegu", kazao je u Kijevu dužnosnik hitne službe Anatolij Veršigora.

Policija Kijeva potvrdila je da je evakuirala trg radi priprema za božićne i novogodišnje praznike i potvrdila privođenje 31 osobe "zbog huliganstva i neposluha". Većina je nešto kasnije puštena, kaže isti izvor.

Premijer Mikola Azarov izrazio je "zgražanje" i objavio da je naredio istragu. "Vlasti nije u interesu da događaji krenu u tom smjeru", izjavio je on, po riječima glasnogovornika Vitalija Lukanjenka.

No, čelnici oporbe koji su se okupili u subotu da odluče o svojoj strategiji nakon tjedna prosvjeda, osudili su nepopustljivost režima i zatražili ostavku predsjednika, kao i izvanredne izbore.

"Nakon što je odbio potpisati sporazum o pridruživanju, Janukovič je odlučio da mu je dopušteno počiniti sve zločine protiv vlastitog naroda", kazao je u priopćenju šef stranke Udar Vitalij Kličko.

"Ako se danas ne zaustavi, Ukrajina će postati divlja policijska država i izvor nestabilnosti u središtu Europe", dodao je on. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter