Ukrajinska kriza nezgodna za njemački proračun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Previranja u Ukrajini mogla bi dovesti u pitanje nastojanja njemačke vlade da u idućoj godini uravnoteži proračun, upozorio je u utorak ministar financija Wolfgang Schaeuble.

U izjavi za visokotiražni dnevni list Bild Schaeuble je naglasio da ne može jamčiti da njemački proračunski rashodi iduće godine neće premašiti prihode, kao što je prognozirao u ožujku. "Nitko ne zna, primjerice, kako će se stvari odvijati u Ukrajini", podsjetio je. Izgledi za uravnoteženje proračuna ipak su dobri, tvrdi ministar. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo to i postigli", rekao je Schaeuble koji obavlja dužnost ministra financija od 2009.

Poput ostalih zemalja Europske unije, i Njemačka u velikoj mjeri ovisi o ruskoj energiji i plinu, ali je ipak zaprijetila Moskvi ekonomskim sankcijama ako ponovo ugrozi granice Ukrajine, nakon prošlomjesečne aneksije Krima. Schaeuble će danas u parlamentu službeno predstaviti planove za uravnoteženje proračuna od 2015., što bi bilo prvi puta od 1969. Vodeće europsko gospodarstvo ove će godine zabilježiti mali proračunski manjak, od 6,5 milijardi eura, najmanji u 40 godina, u odnosu na 22,1 milijarde eura koliko je iznosio 2013., kazao je prošlog mjeseca ministar financija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter