Ukrajinci i Rusi postigli privremeni sporazum o plinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici ruske energetske tvrtke Gazprom i ukrajinskog Naftogaza postigli su privremeni sporazum o opskrbi plinom, izjavio je u ponedjeljak na večer u Bruxellesu europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger, dodajući da će se završni krug pregovora o plinu održati ovoga ili idućeg tjedna.

"Dvojica predsjednika uprava imaju zajednički prijedlog za najveći dio sporazuma, za rješenje neplaćenih računa planom otplate i za buduću cijenu prihvatljivu objema stranama", rekao je Oettinger nakon tri sata razgovora u Bruxellesu.

Sporazum, postignut tijekom bilateralnih pregovora čelnika ruske i ukrajinske plinske tvrtke, proći će pravnu, financijsku i ekonomsku provjeru i bit će predmet razgovora s vladama obiju zemalja, dodao je Oettinger.

Buduća cijena plina iznosit će između 268 i 485 dolara za tisuću prostornih metara, izjavio je europski povjerenik. Prema njegovim riječima, završni rusko-ukrajinski razgovori o plinu održat će se krajem ovoga ili idućeg tjedna, a do tada su zajamčene isporuke plina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter