Ukrajinci i Rusi bježe od rata, kupuju vile na moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se Ukrajinom rasplamsavaju sukobi koji nakon ruske intervencije na Krimu prijete otvorenim ratom i podjelom države na zapadni, proeuruposki i istočni, proruski dio, oni s viškom novca u Ukrajini, ali i Rusiji kao da užurbano traže mogućnost da dio kapitala, vjerojatno kako bi ga očuvali pred sve neizvjesnijom budućnosti, plasiraju u kupnju luksuznih nekretnina. Riječka agencija za kupoprodaju nekretnina "Dogma", potvrdio nam je njen vlasnik Branko Papeš, ovih je dana kontaktirana od strane jedne inozemne agencije u prometu nekretninama koja posluje na području čitave Rusije i Ukrajine.

- Upit je vezan za pojačanu potražnju njihovih klijenata za nekretninama na Jadranu. Klijenti iz Ukrajine i Rusije intenzivno su zainteresirani za našu rivijeru, prvenstveno opatijsko područje, ali i čitav Kvarner sa otocima.

Naglasak stavljaju upravo na vile, samostojeće obiteljske kuće, čim bliže moru ili s pogledom na more, poželjan je i bazen. Stanovi su im također interesantni, međutim moraju biti veće kvadrature, i to u manjim novim zgradama. U obzir dolaze i veći stanovi u starim austro-ugarskim vilama. Iznosi novca koje su ruski i ukrajinski kupci spremni izdvojiti za kupnju luksuznih nekretnina na obalnom području Primorsko-goranske županije kreću se u rasponu od 500 tisuća eura pa do nekoliko milijuna eura. Prioritet naravno imaju nekretnine koje se nalaze prvi red do mora, kaže Papeš.

- Ulagači se, preko rusko-ukrajinske agencije za kupoprodaju, također raspituju za tehničke informacije vezane za našu regiju, škole, vrtiće, infrastrukturu, dobivanje prebivališta i slično. Po svemu sudeći, ne radi se samo o kupcima vila za odmor i povremeni boravak, već se među njima iskazuje i interes za doseljavanje na ovo područje, kaže Papeš.

Klijenti pripadaju srednjem sloju bogataša, a najimućniji ipak preferiraju oduvijek popularnu Azurnu obalu. (R. FRANK/N.list)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter